Зеленський обговорив із президентом Румунії безпеку в Чорному морі

Зеленський обговорив із президентом Румунії безпеку в Чорному морі

Укрінформ
Президент України Володимир Зеленський обговорив із президентом Румунії Клаусом Йоханнісом безпекову ситуацію в Чорному морі.

Як передає Укрінформ, про це йшлося під час телефонної розмови лідерів, повідомляє пресслужба Президента України.

Глави держав обмінялися привітаннями з нагоди 30-ї річниці встановлення дипломатичних відносин між Україною та Румунією, яка відзначається сьогодні. Було підтверджено взаємну налаштованість на подальший всебічний розвиток двосторонньої співпраці.

Зеленський ознайомив співрозмовника з актуальною безпековою ситуацією на сході, в тимчасово окупованому Криму, а також уздовж державного кордону України.

Читайте також: Зеленський обговорив з прем’єром Польщі оборону та енергобезпеку

Президенти обговорили безпекову ситуацію в Чорному морі та практичні ініціативи України, спрямовані на зміцнення співпраці з країнами-партнерами в цьому регіоні.

Зеленський і Йоханніс обмінялися думками щодо реалізації Україною стратегії європейської інтеграції. Глава Української держави наголосив на важливості надання європейської перспективи Україні та висловив сподівання на підтримку цієї амбітної мети з боку Румунії.

Читайте також: Зеленський: Прогнози «експертів» і Ванги не справдилися – є надія на деескалацію

Президенти також обговорили стан реалізації спільних інфраструктурних проєктів, зокрема, будівництво мостового переходу через річку Тиса.

Окрему увагу було приділено українсько-румунській співпраці в освітній сфері. Лідери позитивно відзначили підготовку до укладення Протоколу про співробітництво в галузі освіти між Міністерством освіти і науки України та Міністерством національної освіти Румунії.

Крім того, вони підтвердили взаємну налаштованість сприяти збереженню культурної спадщини України й Румунії, зокрема, шляхом реалізації відповідних проєктів обома державами.

Зеленський запросив Йоханніса здійснити візит в Україну в зручний час.

Як повідомляв Укрінформ, 1 лютого Зеленський зустрівся з головою Ради Міністрів Республіки Польща Матеушем Моравецьким, який вперше прибув з візитом до нашої країни. Співрозмовники обговорили безпекову ситуацію навколо України та подальшу взаємодію з метою зміцнення оборонної та фінансової стійкості нашої держави.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-