Зеленський обговорив з прем’єром Польщі оборону та енергобезпеку

Зеленський обговорив з прем’єром Польщі оборону та енергобезпеку

Укрінформ
Президент України Володимир Зеленський зустрівся з Головою Ради Міністрів Республіки Польща Матеушем Моравецьким, який вперше прибув з візитом до нашої країни.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Офіс Президента.

"Співрозмовники обговорили безпекову ситуацію навколо України та подальшу взаємодію з метою зміцнення оборонної та фінансової стійкості нашої держави", - зазначається у повідомленні.

Зеленський висловив подяку Президенту Анджею Дуді, уряду Польщі й особисто Матеушу Моравецькому за оборонну допомогу Україні на тлі поточних викликів.

Читайте також: Моравецький порівняв сусідство з Росією із життям біля вулкану

«Ми цінуємо цю підтримку й завжди пам'ятатимемо про це», – наголосив Зеленський.

Глава держави й очільник уряду Польщі обговорили можливості реалізації конкретних економічних проектів та шляхи нарощення польських інвестицій в економіку України.

Значну увагу було приділено поглибленню співпраці з метою гарантування енергетичної безпеки України та регіону. Співрозмовники обговорили можливості збільшення обсягів постачання газу в Україну територією Польщі через польські LNG-термінали та домовилися опрацювати можливості добудови відповідної інфраструктури.

Читайте також: Польща передасть Україні боєприпаси, ПЗРК та дрони – Моравецький

Зеленський і Моравецький констатували спільність підходів України та Польщі до безпекових загроз, які становить проект «Північний потік – 2». Сторони погодилися щодо необхідності подальшої протидії запуску цього газогону, який підриває енергетичну безпеку Європи та України.

Співрозмовники привітали домовленості, досягнуті напередодні міністрами інфраструктури України та Польщі, щодо розблокування питання стосовно виділення додаткової кількості дозволів на здійснення міжнародних вантажних перевезень.

Читайте також: Київ та Варшаву поєднає швидкісна залізниця - прем'єри почали переговори

Під час зустрічі також було домовлено активізувати роботу з розбудови інфраструктури у пунктах пропуску на українсько-польському кордоні, серед іншого із залученням європейських та польських кредитних ресурсів.

Як повідомлялося, глава польського уряду Матеуш Моравецький 1 лютого прибув із візитом до Києва. Це перший його візит в Україну на посаді глави уряду, яку він обіймає з грудня 2017 року. Восени минулого року прем’єр-міністри України і Польщі зустрічалися під час Економічного форуму в польському Карпачі.

Фото: Офіс Президента

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-