Агресія Росії проти України лише наближає НАТО до кордонів РФ - Столтенберг

Агресія Росії проти України лише наближає НАТО до кордонів РФ - Столтенберг

Укрінформ
Агресія Росії проти України призвела до результатів, що є прямо протилежними по відношенню до тих, що раніше декларувала Росія: замість запобігти наближенню НАТО до її кордонів Росія примусила Альянс значно посилити військову присутність на східному фланзі.

Про це у п'ятницю під час інтерв’ю для російської радіостанції Эхо Москвы заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Російська агресія проти України призводить до зворотних результатів, порівняно з тим, чого хотіла б Росія. Що більше агресії з боку Росії ми будемо бачити стосовно України, тим більше військових сил НАТО буде перекидатися на його схід, на території наших країн-членів», - сказав Столтенберг.

Він нагадав, що до незаконної анексії Криму та до її військової інтервенції на Донбасі НАТО не мало військових контингентів на власному східному фланзі. Після 2014 року, після того, як Росія вдерлася в Україну, Альянс розмістив додаткові багатонаціональні контингенти військ на східних кордонах - у Польщі та у країнах Балтії, збільшив свою присутність у регіоні Балтійського та Чорного морів.

Читайте також: Відповідь на «гарантії безпеки» Росії складається з трьох головних частин – Столтенберг

«Ми маємо зробити це дуже зрозумілим – НАТО готове захищати всіх союзників. Якщо Росія зробить проти них щось подібне, що вона вже зробила у Грузії у 2008 році або в Україні у 2014 році, на це відповідатиме весь Альянс. У випадку агресії проти будь-якої країни НАТО буде активована стаття 5 (Вашингтонського договору про колективну безпеку – ред). Саме у цьому причина, чому ми розмістили бойові групи на сході Альянсу. Якщо Росія знову вторгнеться в Україну, на Схід НАТО будуть передислоковані додаткові сили НАТО», - наголосив генеральний секретар НАТО.

При цьому він підкреслив – ці військові сили країн-союзниць знаходитимуться виключно на територіях країн Альянсу, який не планує розміщення своїх військових підрозділів в Україні.

Читайте також: НАТО закликає Росію до деескалації та відведення військ від кордонів України

«Україна - поважний партнер, але вона не є членом організації НАТО. Ми надаємо їй підтримку, але не маємо наміру надсилати туди своїх військовослужбовців. Безумовно, Росія заплатить високу ціну, якщо вдереться до України, будуть застосовані економічні санкції. Українське військо нині набагато краще підготовлене, ніж у 2014 році. І, безумовно, наслідком стане більша військова присутність на східному фланзі НАТО», - зазначив Столтенберг.

Читайте також: Шольц і Макрон: Росія заплатить дуже високу ціну у разі агресії проти України

Як повідомлялося, 26 січня НАТО і США дали письмову відповідь на представлені Росією проєкти договорів щодо «гарантій безпеки», де відкинули ультимативну вимогу Росії відмовитися від політики «відкритих дверей», скасувати рішення Бухарестського саміту та гарантувати невходження до НАТО України і Грузії. Президент Путін висловив «розчарування» змістом цієї відповіді.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-