Відповідь на «гарантії безпеки» Росії складається з трьох головних частин – Столтенберг

Відповідь на «гарантії безпеки» Росії складається з трьох головних частин – Столтенберг

Укрінформ
Збройні сили України набагато краще підготовлені та оснащені, ніж у 2014 році, і НАТО буде продовжувати надавати допомогу Україні у зміцненні армії.

Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг під час дискусії під егідою Атлантичної ради, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Наразі ми бачимо зростаючу підтримку Україні. Канада, наприклад, щойно оголосила про направлення більшої кількості інструкторів в Україну. Українські війська зараз набагато краще натреновані та оснащені, набагато краще підготовлені, ніж у 2014 році. Це дійсно примусить Росію заплатити високу ціну, якщо вона вирішить посунути на Україну ще раз», - зауважив керівник НАТО.

Читайте також: Зеленський: Якщо не НАТО, то світ має показати інші безпекові гарантії

За його словами, між союзниками існує єдність у готовності захистити будь-яку країну-члена Альянсу, натомість у питаннях допомоги Україні, яка є важливим партнером, але не союзником по НАТО, існують певні розбіжності. Тому НАТО допомагає Україні певним нелетальним обладнанням, як-от польові шпиталі, в той час як окремі союзники, і передусім США, надають Києву оборонну зброю та обладнання, допомагають у тренуванні.

Столтенберг зауважив, що відповідь НАТО на запропонований Росією проєкт договору про «гарантії безпеки» складається з трьох головних частин».

Читайте також: Відповіді США Росії також містять занепокоєння діями Москви – Карпентер

«Наше головне завдання – запобігти конфлікту. Тож для нас було важливо донести до Росії, що ми й зробили, чітке послання: якщо вони застосують військову силу проти України, це матиме для них тяжкі наслідки. Союзники по НАТО готові застосувати серйозні політичні, економічні та фінансові санкції. По-друге, ми допомагаємо Україні в модернізації безпекових та оборонних інституцій, тож Україна також може пред’явити ціну Росії, якщо та знову вторгнеться. Третє – ми готові наростити присутність у східній частині Альянсу, щоб запобігти будь-яким прорахункам та непорозумінням щодо здатності НАТО захистити та оборонити всіх союзників», - наголосив генеральний секретар НАТО.

Він констатував, що Росія зараз продовжує військове нарощування біля кордонів України та не демонструє жодних дій з деескалації.

Читайте також: Британія без вагань посилить санкції проти Росії – Джонсон

«Що ми бачили – це продовження військового нарощування з боку Росії, і ми стежимо за цим дуже уважно. Вони розгортають більше військ і обладнання, тисячі російських військовослужбовців зараз направлені також в Білорусь, разом з літаками, вертольотами та розвинутими системами озброєння - С-400 та іншими. Тож військове нарощування триває. Але готовність Росії зустрітися з нами є позитивною ознакою», - сказав Столтенберг.

Як повідомлялося, 26 січня НАТО і США дали письмову відповідь на представлені Росією проєкти договорів щодо «гарантій безпеки», де відкинули ультимативну вимогу Росії відмовитися від політики «відкритих дверей», скасувати рішення Бухарестського саміту та гарантувати невходження до НАТО України і Грузії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-