В Офісі Президента подякували Пленковичу і хорватам за підтримку України

В Офісі Президента подякували Пленковичу і хорватам за підтримку України

Укрінформ
Заступник керівника Офісу Президента Ігор Жовква подякував Прем’єр-міністрові Республіки Хорватія Андрею Пленковичу і хорватам, які висловились на підтримку України після скандальної заяви президента їхньої країни.

Про це він написав у Фейсбуці, повідомляє Укрінформ.

"Дякуємо Прем’єр-міністрові Республіки Хорватія, який твердо висловився на підтримку України тоді, коли з вуст Президента Хорватії З. Мілановича прозвучали слова неповаги до нашої держави. Дякуємо всім хорватам, які вже другий день надсилають слова підтримки України. Дружба України та Хорватії є міцною і непорушною!", - зазначив Жовква.

Заступник керівника ОП підкреслив, що Прем’єр-міністр Республіки Хорватія Андрей Пленкович є союзником України у реалізації амбітних реформ та наближенні до ЄС. І саме він спільно з Президентом Володимиром Зеленським поставив підпис під двосторонньою декларацією щодо підтримки європерспективи України.

Читайте також: Жовква обговорив з керівництвом НАТО підготовку до саміту в Мадриді

Жовква запевнив, що зусилля Пленковича з підтримки територіальної цілісності та суверенітету України, а також євроатлантичної інтеграції з вдячністю сприймається українцями.

Як повідомлялося, раніше прем'єр-міністр Хорватії Андрей Пленкович вибачився перед українцями за скандальну заяву президента країни Зорана Мілановича.

Читайте також: Прем'єр Хорватії вибачився перед українцями за заяву президента

У вівторок президент Хорватії Міланович заявив, що Україні не місце в НАТО через корумпованість. Також він зазначив, що в разі війни з Росією Загреб максимально дистанціюється від подій та «виведе звідти своїх солдатів». Окрім цього, він назвав події Майдану «державним переворотом», повторивши кліше російської пропаганди.

У МЗС України з цього приводу заявили, що твердження Мілановича про події Революції Гідності ображають пам’ять українців та іноземців, які віддали свої життя заради європейського майбутнього. Також було висловлено глибоке розчарування висловлюваннями президента Хорватії про членство України в НАТО та недоречність допомоги нашій державі на тлі російської агресії. Хорватський президент продемонстрував своє зневажливе ставлення і невдячність за допомогу, яку Україна та українці надавали Хорватії під час її боротьби за незалежність, а також в боротьбі з руйнівними пожежами минулого року, зауважили в МЗС. Але у міністерстві впевнені, що ця невдячність є його особистою рисою і не поширюється на хорватський народ, з яким Україну єднає дружба і взаємна повага. Заяви Мілановича не відповідають послідовній офіційній позиції Хорватії на підтримку суверенітету та територіальної цілісності України, завдають шкоди двостороннім відносинам, а також підважують єдність ЄС і НАТО в умовах нинішніх безпекових загроз в Європі, переконані у МЗС України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-