Шольц - про військову ескалацію РФ: Це загроза миру й безпеці в Європі

Шольц - про військову ескалацію РФ: Це загроза миру й безпеці в Європі

Укрінформ
Канцлер Німеччини Олаф Шольц назвав загрозою миру й безпеці в Європі скупчення російських військ поблизу України та відкинув вимоги РФ припинити розширення НАТО на схід.

Про це повідомляє DW, передає Укрінформ.

«Вступ нових країн Східної Європи до НАТО зараз взагалі не значиться в порядку денному. Навіщо ця вимога з боку Росії? Такої гарантії не може бути», - заявив Шольц.

Посилаючись на Гельсінський заключний акт, він підкреслив, що безпека та співпраця в Європі можливі «тільки в тому разі, якщо немає ідеї про зони впливу, в яких країнам не дозволяється визначати свій власний розвиток».

В інтерв'ю німецькій газеті Süddeutsche Zeitung канцлер назвав «дуже серйозним» становище на кордоні України та РФ. За його словами, не можна забувати, що Росія стягнула до кордону з Україною близько ста тисяч військовослужбовців і велику кількість військової техніки. «Розумного пояснення цьому немає, – наголосив Шольц. - Це загроза миру та безпеці в Європі».

Читайте також: Німеччина має припинити словами і діями заохочувати Путіна до нового нападу - Кулеба

Як зазначається, глава уряду ФРН попередив, що Росія заплатить «високу ціну» у разі військової агресії проти України. На запитання, якою може бути ця ціна, він зауважив: «У колі союзників ми домовляємося про можливі заходи. Це добре. Ми маємо бути здатні діяти у разі чого. І ми будемо».

Нагадаємо, у відеовиступі на Давоському економічному форумі Шольц висловив сподівання, що Росія зрозуміє - краще обрати кооперацію в Європі, ніж війну з Україною.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-