Україна вже зробила запит на членство, НАТО допомагає їй з реформами – Столтенберг

Україна вже зробила запит на членство, НАТО допомагає їй з реформами – Столтенберг

Укрінформ
Україна вже зробила запит про членство в НАТО, і союзники по Альянсу допомагають їй у здійсненні реформ та у приведенні Збройних Сил до стандартів НАТО, але відкритим залишається питання, коли саме Україна буде готовою приєднатися до Альянсу.

Як повідомляє Укрінформ, про це генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив у інтерв'ю для італійського видання la Repubblica

Саме так він відповів на запитання журналіста видання, якою буде відповідь НАТО, якщо Україна подаватиме заявку на вступ до Альянсу – «так» чи «ні»?

«Україна вже запросила членство у НАТО, і союзники по НАТО вирішили, що ми готові сідати та працювати з Україною над цим. Ми підтримуємо Україну у реформах, у модернізації Збройних Сил, щоб вони відповідали стандартам НАТО. Ми чітко зазначили, що двері НАТО залишаються відкритими, це заявлялося на багатьох самітах та зустрічах НАТО. На саміті НАТО в Бухаресті у 2008 році ми прийняли рішення, що Україна і Грузія стануть членами НАТО, але нічого не було сказано – коли», - нагадав Столтенберг.

Читайте також: НАТО ніколи не піде на компроміс з Росією щодо принципів - Столтенберг

Він зауважив, що дискусія, яка відбулася під час засідання Ради НАТО-Росія 12 січня, була важкою.

«Вони (росіяни) не були здатні, не мали повноважень відповісти на наші пропозиції. Ці дискусії були важкими. Ми витратили чотири години, обговорили широке коло питань. Вони виклали свої занепокоєння у сфері безпеки, ми - свої. Ми бачили, що не маємо спільних підходів до позицій, які обговорювали, але це була відкрита та відверта розмова, важка розмова, але саме тому ця зустріч була настільки важливою», - сказав генеральний секретар Альянсу.

Він зауважив, що настав критично важливий момент для європейської безпеки, і саме тому важливо, щоб усі 30 країн НАТО сіли за стіл переговорів з Росією, вперше за більш ніж два роки.

Читайте також: Столтенберг: Ніхто не запрошував російські війська в Україну, Грузію і Молдову, вони там небажані

Як повідомлялося, протягом поточного тижня відбулися чисельні дипломатичні заходи для обговорення питань європейської безпеки та зниження напруги навколо України, що була спровокована внаслідок концентрації російських військ уздовж українських кордонів та на її тимчасово окупованих територіях.

12 січня у Брюсселі з ініціативи генерального секретаря НАТО після тривалої перерви відбулося засідання Ради НАТО-Росія. Під час цієї зустрічі союзники по НАТО висловили тверде та об’єднане несприйняття ультиматуму від Росії, яка вимагає обмежень на подальше розширення Альянсу та виведення його збройних сил із країн на східному фланзі НАТО.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-