Столтенберг: Ніхто не запрошував російські війська в Україну, Грузію і Молдову, вони там небажані

Столтенберг: Ніхто не запрошував російські війська в Україну, Грузію і Молдову, вони там небажані

Укрінформ
Дотримання суверенітету та територіальної цілісності всіх держав належать до ключових принципів європейської безпеки, тож НАТО закликає Росію вивести свої війська з територій України, Грузії й Молдови, куди їх ніхто не запрошував, і де вони не є бажаними.

Про це у Брюсселі під час пресконференції за підсумками засідання ради НАТО-Росія заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, передає Укрінформ.

Саме так він відповів на запитання агентства, чи вплинуть поточний шантаж з боку Росії та погрози новою війною в Європі на позицію НАТО стосовно інших порушень Росією принципів міжнародного права, включаючи тимчасову окупацію Криму й Донбасу, регіонів Грузії та військову присутність у Молдові проти волі її уряду.

«Росія має військові сили в Грузії, в Україні, - в Криму, а також у Молдові. І ці сили знаходяться там без згоди урядів цих країн, їх ніхто не запрошував, і вони там не вітаються. Союзники по НАТО також під час зустрічі сьогодні закликали Росію відвести свої сили, поважати територіальну цілісність та суверенітет Грузії, України і Молдови. Це фундаментальні принципи, - поважати кордони всіх країн, що є важливим для миру й безпеки в Європі», - наголосив Єнс Столтенберг.

Він зауважив, що НАТО долучається до діалогу з Росією на принципах доброї волі, але не піде на поступки у дотриманні ключових принципів, включаючи дотримання суверенітету та територіальної цілісності будь-якої європейської держави, права кожної з них обирати власний шлях у сфері безпеки, а також готовність союзників по НАТО захищати одне одного.

«НАТО залучається до діалогу на принципах доброї волі. Але ми маємо бути готовими до того, що Росія обере конфронтацію, і це буде серйозною стратегічною помилкою з боку Росії… Ми дали Росії дуже чіткий сигнал: якщо вони використають військову силу, це потягне важкі наслідки – економічні санкції, політичні санкції» - сказав генеральний секретар НАТО.

Він окремо наголосив: якщо Росія розпочне нову агресію проти України, НАТО буде вимушеним серйозно збільшити військову присутність у східній частині Альянсу.

Водночас Столтенберг зауважив, що хоча НАТО надає і надалі надаватиме Україні політичну та практичну підтримку, однак варто пам’ятати, що Україна є країною-партнером, але не членом НАТО. Гарантії безпеки, що містяться у статті 5 Вашингтонського договору про колективну оборону, стосується лише членів Альянсу.

Як повідомлялося, протягом поточного тижня відбуваються чисельні дипломатичні заходи для обговорення питань європейської безпеки та зниження напруги навколо України, що була спровокована Росією.

Зокрема, перший раунд переговорів між Росією і США відбувся в понеділок у Женеві. У Брюсселі в цей же день відбулося засідання Комісії Україна-НАТО за участі віце-прем’єр-міністра України з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольги Стефанішиної, напередодні засідання Ради НАТО-Росія, що відбулося сьогодні в штаб-квартирі Альянсу.

Сьогодні ввечері ситуацію з безпеки в Європі та навколо України в рамках неформальної зустрічі у французькому місті Брест обговорять міністри оборони країн Євросоюзу, завтра ця дискусія продовжиться за участю міністрів закордонних справ ЄС.

На цьому тижні також відбудеться обговорення поточного стану європейської безпеки в рамках ОБСЄ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-