У четвер переговори західних країн з Росією очікувано завершилися без зрушень - ЗМІ

У четвер переговори західних країн з Росією очікувано завершилися без зрушень - ЗМІ

Укрінформ
Черговий раунд переговорів з Росією, що ведуться з понеділка в кількох європейських країнах, завершилися в четвер без зрушень.

Про це передає Укрінформ із посиланням на CNN.

І американські, і російські офіційні особи висловилися песимістично після засідання ОБСЄ у Відні. Російські посадовці дали зрозуміти, що готові припинити дискусії через відмову США та НАТО задовольнити ключові вимоги Москви – гарантії того, що Україні ніколи не буде дозволено вступити в НАТО і що Альянс припинить військову активність у Східній Європі. США та їхні союзники неодноразово заявляли, що ці пропозиції Москви є неприйнятними.

Читайте також: Наступні кроки після зустрічі НАТО-Росія вплинуть на безпеку в Європі - глава МЗС Британії

Заступник міністра закордонних справ Росії Сергій Рябков заявив у четвер, що переговори зайшли «у глухий кут через різницю в підходах». За його словами, він не бачить підґрунтя для продовження переговорів, хоча США запропонували вести їх далі.

«США та їхні союзники з НАТО не готові йти назустріч Росії з ключових питань, - заявив Рябков у четвер. - Головна проблема в тому, що США та їхні союзники жодним чином, у жодному разі не готові виконати наші ключові вимоги».

Читайте також: Країни Балтії просять НАТО збільшити військову присутність на своїй території

Після засідання у Відні посол США в ОБСЄ Майкл Карпентер заявив журналістам, що «барабанний бій війни лунає гучно, а риторика стала досить різкою».

«Ми маємо поставитися до цього дуже серйозно, - сказав він про нарощування російських військ уздовж кордону з Україною. - Ми маємо підготуватися до ескалації».

Голова ОБСЄ, міністр закордонних справ Польщі Збігнєв Рау застеріг після четвергових переговорів, що «ризик війни в регіоні ОБСЄ зараз вищий, ніж будь-коли за останні 30 років».

Читайте також: Росія досі вважає своєю сферою впливу все поблизу своїх кордонів – євродепутат

Перед початком переговорів представники США не знали, наскільки серйозно Росія налаштована на дипломатію, припустивши, що вона планує використати провал на переговорах як привід для воєнних дій. США попередили, що підготували жорсткі санкції, які вони запровадять у разі вторгнення.

«Ще незрозуміло, який шлях обере Володимир Путін, - сказав у четвер в інтерв'ю MSNBC держсекретар США Ентоні Блінкен. - Чи обере він шлях дипломатії та діалогу для розв'язання деяких із цих проблем, чи продовжуватиме конфронтацію та агресію».

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що вимоги США (щодо деескалації) «неприйнятні».

«Не думаю, що треба пояснювати, наскільки неприйнятними є такі вимоги, і, звичайно, ми не обговорюватимемо їх», - сказав він.

Читайте також: Росія навіть не обговорюватиме вимогу США відвести війська від України — Лавров

США сподівалися, що обговорення сфер, які становлять взаємний інтерес для Росії та США - зокрема питання розміщення ядерної зброї, ракет середньої дальності та прозорості військових навчань - може лежати в основі дипломатичного діалогу.

Як повідомлялося, у четвер пройшов третій раунд серії переговорів між Заходом і Росією, що тривали цього тижня. У середу відбулося засідання Ради Росія – НАТО. У понеділок делегація США на чолі з заступницею держсекретаря Венді Шерман зустрілася з росіянами в Женеві.

Читайте також: Право Росії на безпеку не скасовує такі ж права інших держав – Україна в ОБСЄ

Мета США та їхніх союзників - підштовхнути Росію до вибору шляху «деескалації та дипломатії», а не загострення напруженості та воєнної агресії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-