НАТО не поступиться Росії своїми ключовими принципами – Столтенберг

НАТО не поступиться Росії своїми ключовими принципами – Столтенберг

Укрінформ
НАТО готове до діалогу з Росією у ключових питаннях щодо контролю над озброєнням та зміцнення довіри, але не поступиться своїми ключовими принципами щодо захисту союзників та права європейських країн самостійно обирати свій шлях.

Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг на пресконференції за підсумками засідання Ради НАТО-Росія, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми мали серйозний та прямий обмін щодо ситуації в Україні та навколо неї та щодо її впливу на європейську безпеку. Між союзниками по НАТО та Росією існують суттєві розбіжності з цих питань. Їх буде непросто подолати, але те, що всі союзники по НАТО та Росія сіли за стіл переговорів та долучилися до обговорення змістовних тем, є позитивним знаком», - сказав Столтенберг.

Він повідомив, що під час сьогоднішньої зустрічі Росія представила свої пропозиції у сфері безпеки, оприлюднені у грудні минулого року.

«Ці пропозиції включають вимогу зупинити прийняття будь-яких нових членів до НАТО і відвести війська із Сходу Альянсу. Союзники, зі свого боку, підтвердили політику відкритих дверей НАТО і право кожної держави обирати власний безпековий шлях. Союзники були дуже чіткими в тому, що не відмовляться від здатності захищати та боронити одне одного, у тому числі шляхом забезпечення присутності сил у східній частині Альянсу», - сказав Столтенберг.

Водночас він відзначив як позитив те, що і Росія, і союзники по НАТО висловилися за необхідність поновлення діалогу та погодилися розглянути можливість подальших зустрічей. За словами генсека, союзники по Альянсу готові до нових зустрічей з Росією для більш детального обговорення питань та висловлення конкретних пропозицій. Зокрема, це стосується контролю над озброєнням, зміцнення заходів довіри, прозорості військової активності та створення механізму комунікації для запобігання непорозумінням та військовим інцидентам.

Генеральний секретар зауважив, що Альянс не висуває жодних передумов для поновлення діяльності місії Росії при НАТО і водночас – відновлення діяльності Офісу НАТО в Москві.

При цьому він визнав, що сьогоднішнє обговорення було нелегким, але саме тому ця зустріч є настільки важливою у«вирішальний для європейської безпеки» момент.

Як повідомлялося, цього тижня відбуваються численні дипломатичні заходи для обговорення питань європейської безпеки та зниження напруги навколо України.

Перший раунд переговорів між Росією і США відбувся 10 січня у Женеві. У Брюсселі в цей же день відбулося засідання Комісії Україна-НАТО за участю віцепрем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольги Стефанішиної.

Сьогодні ввечері ситуацію щодо безпеки в Європі та навколо України на неформальній зустрічі у французькому Бресті обговорять міністри оборони країн Євросоюзу, завтра ця дискусія продовжиться за участю міністрів закордонних справ ЄС.

Цього тижня також відбудеться обговорення європейської безпеки в межах ОБСЄ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-