Настав час предметно домовлятися: Зеленський заявив про необхідність «нормандського» саміту

Настав час предметно домовлятися: Зеленський заявив про необхідність «нормандського» саміту

Укрінформ
Президент Володимир Зеленський під час розмови з радником канцлера Німеччини з питань зовнішньої політики Єнсом Пльотнером і дипломатичним радником президента Франції Еммануелем Бонном наголосив, що Україна готова до рішень на новому саміті «нормандської четвірки» заради припинення конфлікту на сході країни, і настав час предметно домовлятися.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє офіційний сайт Президента

Зазначається, що радники відвідали Київ відповідно до попередніх домовленостей, досягнутих під час відеоконференції 4 січня цього року, після переговорів, які вони провели в Москві, – у межах продовження діалогу в нормандському форматі. Відбувся широкий обмін думками щодо шляхів активізації спільної роботи в межах нормандського формату.

Президент Володимир Зеленський привітав зусилля, яких партнери України в нормандському форматі продовжують докладати для практичного виконання домовленостей лідерів, досягнутих під час Паризького саміту «нормандської четвірки» у грудні 2019 року.

«Настав час предметно домовлятися про припинення конфлікту, і ми готові до необхідних рішень під час нового саміту лідерів чотирьох країн», – наголосив глава держави.

Співрозмовники обмінялися думками щодо поточної ситуації та продовжили обговорення подальших кроків з метою мирного врегулювання російсько-українського конфлікту, а також деескалації ситуації на кордонах України.

Керівник Офісу Президента Андрій Єрмак підтвердив, що українська сторона залишається відданою політико-дипломатичному шляху врегулювання.

Він наголосив на необхідності забезпечення дотримання режиму повного припинення вогню, здійснення подальших етапів взаємного звільнення утримуваних осіб та відкриття КПВВ, а також виконання інших рішень Паризького саміту лідерів «нормандської четвірки».

Сторони домовилися продовжити підтримувати контакти в межах нормандського формату на рівні радників з метою узгодження модальностей організації наступного саміту лідерів країн-учасниць нормандського формату.

«Україна, Франція та Німеччина докладають активних зусиль задля відновлення результативної роботи в нормандському форматі на різних рівнях. Очікуємо, що російська сторона підтримає ці зусилля, а також сприятиме досягненню прогресу у виконанні рішень Паризького саміту «нормандської четвірки». Проведення чергового саміту в нормандському форматі дало б серйозний поштовх процесу мирного врегулювання», – заявив Єрмак.

Україна передала німецькому та французькому радникам лідерів країн-учасниць нормандського формату детальну інформацію щодо імплементації сторонами Мінських домовленостей та рішень останнього саміту 2019 року.

Як повідомляв Укрінформ, речниця уряду ФРН Крістіане Гоффманн заявила, що її країна відчуває особливу відповідальність за Нормандський формат. За її словами, Берлін стурбований ситуацією на українському кордоні, і ця оцінка не змінилась останніми тижнями. Отже, важливими є контакти між учасниками Нормандського формату.

Зокрема Гоффманн нагадала, що 4 січня відбулася відеоконференція між політичними радниками Німеччини та Франції з Андрієм Єрмаком, 6 січня – зустріч у Москві Єнса Пльотнера та Еммануеля Бонна з російським перемовником Дмитром Козаком. В обох випадках було обговорено ситуацію на сході України та стан виконання Мінських угод.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-