Блінкен і Боррель обговорили спільні дії США та Євросоюзу на підтримку України

Блінкен і Боррель обговорили спільні дії США та Євросоюзу на підтримку України

Укрінформ
Держсекретар США Ентоні Блінкен обговорив з Високим представником ЄС Жозепом Боррелем актуальні виклики для Європи, у тому числі в контексті ескалацію з боку Росії.

Про це йдеться в офіційному повідомленні Держдепартаменту США, оприлюдненому за результатами телефонної розмови, передає Укрінформ.

«Держсекретар і Високий представник підтвердили свою незмінну прихильність зміцненню партнерства США і ЄС, а також об’єднаним зусиллям у протистоянні спільним викликам», - зазначається в повідомленні.

За інформацією Держдепу, співрозмовники наголосили на необхідності скоординованих дій для підтримки суверенітету й територіальної цілісності України. А також підтвердили, що «будь-яка подальша військова агресія проти України матиме серйозні наслідки для Росії».

Як указали з цього приводу на сайті Європейської служби зовнішніх дій, держсекретар США та Високий представник ЄС «взяли до уваги» пропозиції, представлені минулого тижня Росією стосовно нової структури безпеки в Європі.

Сторони підкреслили, що ЄС і США мають тривале партнерство та спільні зобов’язання стосовно трансатлантичної безпеки та протидії спільним викликам. Вони погодилися, що будь-які обговорення європейської безпеки відбуватимуться в координації та за участі Євросоюзу.

«Співрозмовники також наголосили на важливості використання дипломатичних каналів та відповідних регіональних та міжнародних платформ, таких як ОБСЄ, для вирішення цих викликів», - йдеться у повідомленні Держдепу. 

Крім того, Блінкен і Боррель висловили спільну стурбованість у зв’язку з посиленням політичного й економічного тиску Китаю на Литву, що впливає як на американські, так і на європейські компанії.

«Вони підкреслили незмінну солідарність з Литвою на тлі насильницької поведінки КНР і зобов’язалися працювати разом для зміцнення економічної стійкості», - вказали в Держдепі.

Як відомо, США і Євросоюз зберігають послідовну підтримку України на тлі військової ескалації з боку РФ. Вашингтон і Брюссель проводять постійні консультації щодо вироблення спільної позиції у відповідь на ворожу риторику з боку Росії та концентрацію її військ поблизу України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-