Столтенберг відкинув вимогу Росії не приймати Україну до НАТО

Столтенберг відкинув вимогу Росії не приймати Україну до НАТО

Укрінформ
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заперечив право Росії вимагати не приймати до лав Альянсу Україну.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Associated Press

Як зазначається, у п’ятницю Столтенберг підтвердив, що в НАТО ознайомилися з вимогами Росії. Він заявив, що НАТО не прийматиме жодних постанов, які б забороняли вступ України, та відзначив, що це залежить лише від України та країн-учасниць Альянсу.

«Будь-який діалог з Москвою має враховувати занепокоєння НАТО щодо дій Росії, а також будуватися на основних принципах та документах європейської безпеки і відбуватися у рамках консультацій з європейськими партнерами НАТО, такими як Україна», - заявив Столтенберг на брифінгу. Він також додав, що 30 країн-членів НАТО «ясно дали зрозуміти, що якщо Росія піде на ескалацію, то ми готові працювати над зміцненням оборонних заходів».

Як повідомлялося, міністерство закордонних справ РФ передало список з 8 пунктів із вимогами до США. Серед цих вимог – заборона на вступ до НАТО для України, а також вимога вивести всі війська та припинити постачання зброї у країни, які вступили до Альянсу після 1997 року, тобто з Польщі, країн Балтії та балканських країн. Також вимагається відвести далекобійні ракетні системи. 

Окрім цього, РФ вимагає припинити постачання зброї до України та вивести контингент військових радників та інструкторів, а також не брати участь у навчаннях на українській території. ЗМІ відзначає, що у Москві погрожують «воєнною відповіддю» та можливим повторенням Кубинської кризи 1962 року, якщо НАТО не виконає ці вимоги.

Як заявили в адміністрації президента США у п’ятницю, пропозиції Росії з «гарантій безпеки» містять неприйнятні речі

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-