Ближче до України: Столтенберг розповів про концепцію НАТО, яку ухвалять у Мадриді

Ближче до України: Столтенберг розповів про концепцію НАТО, яку ухвалять у Мадриді

Укрінформ
Нова Стратегічна концепція НАТО, яка має бути ухвалена наступного року під час саміту альянсу у Мадриді, відобразить важливість співпраці НАТО з партнерами, а також право кожної суверенної держави обирати, частиною якої організації з безпеки вона прагне бути.

Про це сьогодні у Брюсселі під час пресконференції за підсумками зустрічі з Президентом України Володимиром Зеленським заявив Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, відповідаючи на запитання Укрінформу.

«Ми розпочали процес розробки та погодження нової Стратегічної концепції, і зараз зарано передбачати будь-які висновки щодо цього, але я переконаний, що в новій Стратегічній концепції ми висловимо дуже потужну підтримку для тісного співробітництва між НАТО і партнерами, включаючи Україну. Я також очікую, що союзники зможуть чітко підтвердити принципи щодо права будь-якої суверенної держави обирати свій шлях, як і Україна також обрала свій шлях, включаючи те, частиною якої організації з безпеки вона хоче бути», - сказав керівник Альянсу.

Він наголосив, що необхідність розвитку нової Стратегічної концепції НАТО пов’язана із тим, що за десять років, що минули з моменту ухвалення попереднього стратегічного документу, світ дуже суттєво змінився.

«Одна із речей, що змінилися - це поведінка Росії. В чинній Стратегічній концепції ми згадуємо Росію як стратегічного партнера. Але з тих пір ми бачили агресивні дії Росії, ми бачили, як вона здійснює інтервенцію до сусідів, ми бачили, як Росія незаконно анексувала Крим, і продовжує дестабілізувати схід України. Ці зміни повинні бути відображені у новій Стратегічній концепції НАТО», - підкреслив Столтенберг.

Він зауважив, що НАТО розглядає як велику цінність можливість співпрацювати з такими партнерами, як Україна.

«Ми у більшій безпеці, якщо тісно співпрацюємо одне з одним. Це важливо для НАТО, це є важливим для України. Разом ми працюємо над тим, як вирішити конфлікти та суперечності мирними засобами, а не використанням сили. Тож я очікую, що наступна Стратегічна концепція НАТО буде передбачати тісніші контакти з такими партнерами, як Україна», - підбив підсумок Генеральний секретар альянсу.

Як повідомлялося, Президент України Володимир Зеленський здійснив дводенний візит до Брюсселя. Вчора він взяв участь у саміті Східного Партнерства та провів низку двосторонніх зустрічей із лідерами європейських країн та керівниками Євроінституцій. Сьогодні відбулися переговори української делегації у штаб-квартирі НАТО, в ході яких, зокрема, була обговорена ситуація навколо концентрації російських військ на окупованих територіях України та вздовж її кордонів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-