Напад на Україну може виявитися загрозою для самої Росії – Кулеба

Напад на Україну може виявитися загрозою для самої Росії – Кулеба

Укрінформ
Висока ціна у людському та економічному вимірі розширення російської агресії проти України може виявитися загрозою для самої Росії.

Як передає Укрінформ, про це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в інтерв’ю латиському порталу новин «Sargs.lv», переклад якого оприлюднило посольство України в Латвії.

«Напад на Україну може виявитися загрозою для самої Росії. Протягом багатьох років вона витрачала мільйони на те, щоб зомбувати своє населення, дегуманізувати та принизити Україну через пропагандистські ЗМІ. Однак, незважаючи на це, Кремль ще не зрозумів, як відреагує російське суспільство, якщо з України почне надходити нескінченний потік трун російських солдатів», - сказав Кулеба.

Він зауважив, що Україна була абсолютно не готова до російського вторгнення у 2014 році, однак навіть тоді Росії вдалося захопити на сході нашої країни відносно невелику територію, а саме частину Донецької та Луганської областей.

«На даний момент наші Збройні сили незрівнянно сильніші. Якщо Росія все одно зважиться на війну, то доведеться розраховувати на надзвичайно велику кількість загиблих російських солдатів, що не порівняти з 2014 роком. Це буде бійня», - застеріг глава української дипломатії.

На його думку, це розуміє і Росія. У цьому контексті глава МЗС нагадав, що навесні, коли Росія під приводом підготовки до навчань концентрувала сили на кордоні України, разом з іншими військовими угрупуваннями також були розгорнуті госпіталі.

«Всім зрозуміло, що ніхто не формує такі госпіталі під час звичайних військових навчань. Це свідчить про те, що керівництво російських збройних сил чудово усвідомлює, що якщо буде наказ атакувати Україну, це вже буде війна зовсім іншого рівня», - зазначив міністр.

Коментуючи готовність українського суспільства до боротьби з російською агресією, Кулеба нагадав, що у 2014 році тисячі людей ставали у черги на призовних пунктах, щоб піти на службу, багато українців добровільно йшли на фронт.

«Я не хочу звучати самовпевнено, але скажу, що Росія це добре усвідомлює. Кремль знає, що ми стали значно сильнішими. Тому вже зараз видно, що Росія приділяє плануванню цієї атаки набагато більше уваги, ніж у 2014 році. Більш того, якщо Росія вторгнеться зараз, вона вже не зможе це приховати, сказавши, що вона не є однією зі сторін конфлікту. В такому випадку Росії доведеться повною мірою відповісти за таке вторгнення», - зауважив глава МЗС.

Він зазначив, що у разі вторгнення Україна повинна буде оголосити загальну мобілізацію.

«Людям може не подобатися уряд, народні депутати; люди можуть сперечатися один з одним, але в той момент, коли їм доведеться захищати свою країну і свободу, українці здатні об’єднатися. Свобода і подальше існування України як незалежної держави є найбільш фундаментальними цінностями для українського суспільства», - переконаний Кулеба.

Фото: mfa.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-