Блінкен в ОБСЄ звинуватив Росію у невиконанні Мінських домовленостей

Блінкен в ОБСЄ звинуватив Росію у невиконанні Мінських домовленостей

Укрінформ
Саме Росія, а не Україна не виконує Мінські домовленості з мирного врегулювання розпочатого Кремлем конфлікту на сході України.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявив держсекретар США Ентоні Блінкен під час 28-ї Міністерської ради Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ).

"Сергій (глава МЗС РФ Сергій Лавров – ред.) говорив про необхідність імплементації Мінських домовленостей. І ми повністю погоджуємося, але тут треба опиратися на факти. Обидві сторони мають зобов’язання за Мінськими домовленостями, учасником яких також є ОБСЄ", - зазначив Блінкен, реагуючи на виступ Лаврова із звинуваченням України у невиконанні Мінських домовленостей.

Держсекретар США додав, що саме Росія і не виконує ці мирні домовленості, перерахувавши ряд невиконаних Москвою зобов’язань.

“Припинення вогню: неімплементовано Росією. Надання дозволу спостерігачам ОБСЄ: неімплементовано Росією. Відведення важкого озброєння: неімплементовано Росією. Закон про особливий статус: імплементовано Україною. Закон про амністію: у прогресі. Обмін політичних в’язнів за формулою "усіх на всіх": неімплементовано – Росією. Забезпечення поставок гуманітарної допомоги на основі міжнародних механізмів: неімплементовано – Росією. Відновлення соціально-економічних зв’язків: неімплементовано – Росією. І так можна продовжувати і продовжувати", - заявив Блінкен.

Він зазначив, що для танго потрібно двох партерів і тому закликав Росію виконувати свої зобов’язання за Мінськими домовленостями, як це робить українська сторона.

У своєму виступі держсекретар США також вказав на те, що захоплення силою Криму Росією призвело до масштабних порушень прав людини, як стосовно кримських татар, так і інших українців, які мирно виступають проти російської окупації.

Він також висловив занепокоєння з приводу того, що Росія може планувати подальшу масштабну агресію проти України.

"І тому ми закликаємо Росію поважати суверенітет та територіальну цілісність України, здійснити деескалацію, припинити нарощування військових сил та повернути війська у їх місця постійної дислокації, а також виконати Мінські домовленості, особливо що стосується режиму припинення вогню та забезпечення спостерігачам ОБСЄ вільного та безперешкодного доступу", - заявив Блінкен.

Як повідомляв Укрінформ, у столиці Швеції у четвер, 2 грудня, розпочалося 28-а Міністерська рада Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) за участю глав МЗС з 57 країн-учасниць. Очікується, що питання російської агресії проти України буде однією з тем у виступах багатьох учасників Міністерської ради.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба на неформальній вечері перед початком Міністерської ради ОБСЄ у Стокгольмі у присутності міністрів країн-учасниць спростував пропагандистські тези глави МЗС РФ Сергія Лаврова щодо України

Фото: Bloomberg Finance LP

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-