Кулеба у Стокгольмі спростував пропагандистські тези Лаврова

Кулеба у Стокгольмі спростував пропагандистські тези Лаврова

Укрінформ
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба на неформальній вечері перед початком Міністерської ради ОБСЄ у Стокгольмі у присутності міністрів країн-учасниць спростував пропагандистські тези глави МЗС РФ Сергія Лаврова щодо України. 

Про це кореспонденту Укрінформу повідомив поінформований співрозмовник.

Він розповів, що наприкінці робочої неформальної вечері перед початком Ради міністрів ОБСЄ відбувалося обговорення питання ролі ОБСЄ у врегулюванні конфліктів. Під час цього обговорення глава МЗС РФ звинуватив Україну у, нібито, системному порушенні Мінських домовленостей та зриві перемир’я на сході України. При цьому Лавров використав набір тез російської пропаганди про «державний переворот» та «нацистів» в Україні.

«Це спровокувало дипломатичну сутичку. У присутності всіх інших міністрів Кулеба взяв слово і поставив Лаврова на місце, розклавши «по поличках» всі маніпуляції російського міністра. Він вказав на те, що загальновідомим є два факти: Росія обстрілює українську землю та вбиває українських військовослужбовців, системно блокує діяльність СММ ОБСЄ у порушення рішень організації, під якими вона підписалася», - повідомив співрозмовник.

При цьому, до обміну думками приєднався держсекретар США Ентоні Блінкен, який рішуче висловив підтримку українському колезі.

За словами джерела, після цього роздратований глава МЗС РФ взяв слово вдруге, і «вдруге отримав відповідь від Кулеби та Блінкена».

Як зазначив співрозмовник Укрінформу, робоча закрита зустріч проходила у спокійній атмосфері, а дипломатичну сутичку було спровоковано виключно Лавровим.

Як повідомляв Укрінформ, у столиці Швеції у четвер, 2 грудня, розпочалося 28-а Міністерська рада Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) за участю глав МЗС з 57 країн-учасниць.

Очікується, що питання російської агресії проти України буде однією з тем у виступах багатьох учасників Міністерської ради.

Як заявили в МЗС України, українська сторона використає це засідання для донесення правдивої інформації про безпекові загрози, які несе російська агресія, а також про масові порушення прав людини та основних свобод на тимчасово окупованих Росією територіях України.

У Стокгольмі глава української дипломатії проведе окремий захід з іншими міністрами щодо ситуації в Криму та майбутніх кроків у рамках Кримської платформи під назвою «Кримська платформа. Рух уперед». Крім того, Кулеба візьме участь у ще одному паралельному заході щодо України, присвяченому свободі пересування цивільного населення через лінію дотику на сході України, а також проведе низку двосторонніх зустрічей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-