Україна готова до розмови з РФ і в нормандському, і в паралельному форматі - Зеленський

Україна готова до розмови з РФ і в нормандському, і в паралельному форматі - Зеленський

Оновлено
Укрінформ
Україна готова до розмови з Росією щодо врегулювання збройного конфлікту на сході не тільки в рамках «нормандської четвірки», а й в іншому паралельному форматі.

Про це заявив Президент України Володимир Зеленський під час пресмарафону, присвяченого екватору його каденції, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«(Президент Євроради – ред.) Шарль Мішель мені сказав, що нам треба формувати якийсь кейс, як розмовляти далі. Я тут розраховую на декілька форматів, скажу вам відверто. Є нормандський формат, про це говорить французька сторона – вона хоче тиснути на Росію, щоб у нас відбулось засідання «четвірки» вже з новим канцлером ( ФРН.) І паралельно ми очікуємо переговорів США і РФ. Ми розуміємо, що без України рішення про Україну не приймаються, але одним з головних питань все одно буде Україна. Ми там бачимо також інший формат, паралельний формат перемовин», - сказав Зеленський.

Глава держави також запевнив, що Україна готова до діалогу з Росією.

«Ми готові до розмови. Не хочете зустрічатися – давайте говорити телефоном, але давайте це скажемо публічно, що Росія не готує повномасштабного вторгнення в Україну. Мені здається, що цей сигнал зараз був би важливий», - зазначив Президент.

Україна, за словами Зеленського, прагне знайти дипломатичний вихід з війни на сході і вже почала паралельний Мінському процесу шлях.

«Я вам казав, що ми підемо паралельним шляхом. Я вважаю, що ми заздалегідь його почали. Він зараз, я вважаю, йде. Чи буде результат дипломатичним шляхом від залучення Сполучених Штатів? Я вважаю, ми побачимо. Можна так відповісти на це питання», - зазначив глава держави.

Зеленський запевнив, що Україна прагне знайти дипломатичний вихід із ситуації, та назвав Мінський процес єдиним, що працювало.

Водночас, Президент констатував загальмування мирного врегулювання через пандемію COVID та енергетичну кризу, а також звинуватив Росію у спробах зробити Україну неактуальною в порядку денному Європи.

“Це гібридна така історія з Російською Федерацією дуже потужна, щоб втратили Україну як актуальність, немов “Да почекайте з Нормандією, да почекайте з цією Україною! Ось вам енергетика. Почекайте, Європа, ось вам, будь ласка, емігрантська криза у Білорусі”. Розумієте? І таких речей ком”, - сказав Зеленський.

Як повідомлялося, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба на онлайн-брифінгу 18 листопада заявив, що Росія своїми останніми діями, зокрема оприлюдненням конфіденційного дипломатичного листування, "добиває" нормандський формат і підриває залишки довіри до себе.

Міністерство закордонних справ РФ 17 листопада опублікувало конфіденційне дипломатичне листування російського міністра Сергія Лаврова з главами МЗС Франції та Німеччини Жан-Івом Ле Дріаном та Гайко Маасом.

Фото: Офіс Президента

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-