Новий посол у Туреччині окреслив перспективи двосторонньої співпраці

Новий посол у Туреччині окреслив перспективи двосторонньої співпраці

Ексклюзив
Укрінформ
Двосторонні відносини України й Туреччини демонструють зростання у всіх сферах – від ВТС до туризму, політики й безпеки, а також культури.

Про це в коментарі Укрінформу сказав Надзвичайний та Повноважний Посол України в Туреччині Василь Боднар, після урочистостей з покладання квітів до мавзолею Ататюрка з нагоди офіційного початку каденції на посаді посла.

За його словами, у цьому році Київ та Анкара проведуть зустріч у форматі «Квадрига», а в лютому наступного року президенти зустрінуться на ювілейному, 10-му, засіданні Стратегічної ради високого рівня. У посольстві докладатимуть всіх зусиль, щоб підготувати до підписання низку важливих двосторонніх документів, насамперед Угоди про вільну торгівлю.

«Вчора, під час вручення вірчих грамот президенту Ердогану, глава Турецької держави підтвердив готовність взяти участь у ювілейному засіданні Стратегічної ради високого рівня. Це важливо, бо ми готуємо до підписання низку двосторонніх документів та намагаємося фіналізувати тих 30 років у конкретних досягненнях. Здобуто немало, й ми не зупиняємося, окреслюючи нові обрії», – сказав Боднар.

Читайте також: Торговий баланс України і Туреччини перевищив доковідний рівень — Чавушоглу

Дипломат наголосив, що Україна та Туреччина – союзники у ВТС, і оборонна співпраця – ключовий напрямок. За його словами, нові рекорди б’ють українські туристи, які відвідують Туреччину, зростає кількість громадських організацій діаспори.

«Завдань багато. Маючи такий напрацьований потенціал, серйозні основи для нашого стратегічного партнерства після Андрія Івановича (Сибіги – ред.), маю цю високу планку тримати. Наш пріоритет – стабільний політичний діалог з Туреччиною», – наголосив Боднар.

За словами посла, до кінця цього року запланована зустріч у форматі «Квадрига» за участю міністрів закордонних справ та міністрів оборони України й Туреччини.

Василь Боднар з нагоди офіційного початку каденції на посаді посла / Фото: Ольга Будник, Укрінформ

«Готуємо також переговори на різних секторальних рівнях: енергетика, туризм, медицина. Плануємо проведення економічної комісії, що є інструментом посилення нашої співпраці. Також на порядку денному – Угода про вільну торгівлю. Є передумови до досягнення компромісів, та маємо амбітний план щодо підписання на лютневій зустрічі», – розповів Боднар.

Як повідомляв Укрінформ, 3 листопада посол України в Турецькій Республіці Василь Боднар вручив вірчі грамоти президенту Туреччини Реджепу Таїпу Ердогану, що стало офіційним початком каденції.

Президент Володимир Зеленський 30 липня призначив Боднара Надзвичайним і Повноважним Послом України в Турецькій Республіці. До цього цю посаду обіймав Андрій Сибіга, якого було призначено заступником керівника Офісу Президента України. Боднар приїхав у Туреччину з посади заступника міністра закордонних справ України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-