Членство України в НАТО є більш як реалістичним до 2030 року – посол Мельник

Членство України в НАТО є більш як реалістичним до 2030 року – посол Мельник

Укрінформ
Посол України у ФРН Андрій Мельник вважає реалістичним набуття Україною членства в Північноатлантичному альянсі та Європейському Союзі впродовж найближчого десятиліття.

Про це він заявив в інтерв’ю німецькій редакційній мережі RND, повідомляє Укрінформ.

«Я вважаю, що членство в НАТО вже в найближчі десять років, тобто до 2030 року, є більш ніж реалістичним... Вступ же України до ЄС протягом 15 років видається нам не тільки можливим, а й конче необхідним», - заявив дипломат.

Він нагадав, що задля інтеграції України в ЄС з 2014 року існує Угода про асоціацію й амбітний національний план щодо її імплементації з майже 2000 критеріїв, які виконані вже більш ніж на 50%. Водночас «політичний ключ» до набуття членства у євроатлантичних структурах лежить у Берліні, підкреслив посол.

«Одне речення у коаліційній угоді нового федерального уряду про те, що Німеччина закріплює перспективу членства України в ЄС і НАТО, стало б справжнім геополітичним проривом», - переконаний він.

Читайте також: Україна має право захищатися: Мельник відповів Берліну на «занепокоєння» щодо дронів Bayraktar

На думку Мельника, таке сміливе рішення майбутньої урядової коаліції мало б далекосяжні наслідки для зміцнення миру в Європі, які перевищили б усі санкції проти Росії.

Дипломат вважає, що Німеччина налякана "червоною лінією" щодо членства України в НАТО, яку провів президент РФ Путін.

Водночас українці, за словами посла, відчувають «дуже гіркий присмак від того, що Берлін геополітично залишив нас напризволяще», зокрема в питанні газопроводу «Північний потік-2», адже йдеться насамперед про безпеку України. Натомість на думку Мельника, у Москві тішаться з того, що Україна попри зближення із Заходом не має перспективи вступу в ЄС і членства в НАТО.

Читайте також: Посол Мельник прокоментував результати екзитполів на виборах у Німеччині

Як повідомляв Укрінформ, прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков заявляв, що вступ України до Північноатлантичного альянсу є найгіршим сценарієм для Росії.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, коментуючи цю заяву, наголосив, що Російська Федерація не має права голосу у дискусії про майбутнє членство України в НАТО.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-