Україні вдалося створити надійну систему протистояння кібератакам з Росії – дипломат

Україні вдалося створити надійну систему протистояння кібератакам з Росії – дипломат

Укрінформ
З 2014 року і понині Україна витримала більше кібератак на держустанови та об’єкти критичної інфраструктури, ніж країни Європи протягом минулого десятиліття, і за цей час змогла створити ефективну систему для протидії таким загрозам.

Про це сьогодні у Брюсселі під час семінару щодо протидії новітнім кібернетичним та гібридним загрозам, що відбувся під егідою міжнародного аналітичного центру Beyond the Horizon за сприяння Посольства України в Королівстві Бельгія, заявив Тимчасовий повірений у справах України в Королівстві Бельгія та у Великому Герцогстві Люксембург Єгор Пивоваров.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Вже сім років поспіль Україна протистоїть російській військовій агресії. Так звана гібридна війна, що була розпочата Москвою проти нашої країни, має багато вимірів, і кібернетичні атаки – серед головних руйнівних елементів. Безпрецедентна кількість кібернападів були скоєні проти наших енергетичних станцій, підприємств, державних установ, Національного Банку, міністерств та інших об’єктів. Можна сказати, що кількість таких атак, які були скоєні проти України, перевищує кількість всіх подібних нападів в кожній із країн ЄС протягом минулого десятиліття», - сказав український дипломат.

Читайте також: В РНБО назвали головні проблеми національної системи кібербезпеки

Він зауважив, що в часи пандемії, коли багато людей перебувають у вимушеній ізоляції, противник використовує соціальні мережі, щоб підірвати довіру до державних інституцій, дискредитувати кампанію вакцинації, поширювати фальшивки про вакцини та їх ефективність, маніпулювати із статистикою, сіяти сумніви та невизначеність. Створені суцільні армії фальшивих користувачів соцмереж та «експертів», які поширюють відверту брехню. Зрозуміло, що не лише Росія припускається таких методів, але саме ця країна робить це настільки зухвало.

«Мова йде про спроби навмисної руйнації важливих соціальних та інфраструктурних об’єктів. Це не сценарій фільму-катастрофи, це відбувається просто зараз, у Європі, у 21 столітті... Ми стали полігоном для використання нових методів використання кібернетичної зброї, але Україна не є єдиною країною, проти якої вони спрямовані. Їх відчули і в Європі, і в Америці. Ці методи пізніше будуть використовуватися з тим, щоб вразити вже ваше життя, так, як вони зараз намагаються робити це з нами», - сказав Єгор Пивоваров.

Він наголосив, що Служба безпеки України провела експертне дослідження щодо кібернетичних атак, об’єктивність якого підтверджена участю міжнародних фахівців від ЄС і НАТО. Зібрані докази однозначно вказують на спільні риси таких нападів та на їх єдине джерело походження.

«Зібрані докази та приклади чітко вказують, що це була не приватна ініціатива, але керована державою спеціальна кібернетична операція, спрямована на те, щоб послабити наші оборонні спроможності та вразити нашу національну безпеку. Ми прийняли цей виклик, як держава, та мобілізували національні ресурси, щоб надати гідну відповідь на такі ворожі дії», - сказав український дипломат.

Читайте також: Україна взяла участь у міжнародній платформі з протидії кіберзлочинності

Він нагадав, що у 2016 році Україна ухвалила Стратегію кібернетичної безпеки, і це був важливий крок на шляху модернізації та цифрового розвитку України, підвищення її стійкості до майбутніх кібернетичних загроз.

«Моя країна рік від року стає дедалі більш стійкою до таких атак. Ми змогли створити стабільну систему кібернетичного захисту, яка, безумовно, ще не є досконалою, але є надійною та достатньо гнучкою, щоб реагувати та передбачати. Ми співпрацюємо з нашими європейськими та американськими партнерами на взаємовигідних принципах, щоб досягти кращої стійкості проти російських кібернетичних нападів», - зауважив Пивоваров.

При цьому він зауважив, що успіх у боротьбі з кібернетичними злочинами може бути досягнутим лише тоді, коли цивілізований світ створить дійсно ефективний механізм для притягнення держав, що повинні у таких діях, до правосуддя. Мають бути створені спільні та рівні для всіх міжнародні правила, які стануть запобіжником для перетворення на зброю комп’ютерних технологій, головним призначенням яких є розвиток усього людства.

Читайте також: В Україні планують створити центр захисту енергетичної інфраструктури від кібератак

Як вже повідомлялося, за підсумками Київського саміту Україна-ЄС у жовтні поточного року, президент Європейської Ради Шарль Мішель підтвердив намір ЄС поглиблювати співпрацю з Україною у сфері оборони й безпеки, прикладом чого може бути співпраця у сфері кібербезпеки, розробка спільних методів боротьби з кібератаками, які відбуваються майже щодня і в ЄС, і в Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-