В Україні планують створити центр захисту енергетичної інфраструктури від кібератак

В Україні планують створити центр захисту енергетичної інфраструктури від кібератак

Укрінформ
Під головуванням секретаря Ради національної безпеки і оборони Олексія Данілова відбулося засідання Національного координаційного центру кібербезпеки, під час якого учасники розглянули питання утворення галузевого центру кібербезпеки паливно-енергетичного комплексу, реалізацію якого покладено на Міністерство енергетики.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба РНБО.

«Ми перебуваємо у стані війни з Російською Федерацією, кібератаки на нашу критичну енергетичну інфраструктуру є одним з її методів», - цитує Данілова пресслужба. Він також додав, що заходи із забезпечення кібербезпеки вітчизняного паливно-енергетичного комплексу актуальні у контексті плану приєднання України до європейської енергетичної мережі.

Під час засідання учасники схвалили проєкт Плану реалізації Стратегії кібербезпеки України, затвердженої указом Президента від 26 серпня 2021 року № 447, який буде направлений на розгляд до РНБО.

Заступник секретаря РНБО України Сергій Демедюк підкреслив, що План реалізації Стратегії, розроблений НКЦК, є основою для щорічного планування суб’єктами забезпечення кібербезпеки відповідних заходів. «План є виваженим, доцільним і таким, що враховує завдання і спроможності усіх ключових суб’єктів забезпечення кібербезпеки», - сказав він.

Учасники засідання схвалили протокол обміну інформацією про кіберінциденти (TLP-протокол) та їх класифікацію (таксономію), які розробила Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації.

Читайте також: Французька компанія, яка розробляє продукти з кібербезпеки, відкриє офіс в Україні

У пресслужбі також повідомили, що учасники обговорили питання стосовно створення в Україні кібервійськ і необхідності розробки найближчим часом відповідного законопроєкту.

Як повідомляв Укрінформ, 12 жовтня керівник служби з питань інформаційної безпеки та кібербезпеки Апарату РНБО Наталія Ткачук під час круглого столу в Укрінформі на тему “Обговорення питань кібероборони держави та перспективи створення кібервійськ” заявила, що асиметричну відсіч країні-агресору можуть дати кібервійська, які слід було створити ще на початку гібридної агресії.

Вона вважає головною проблемою для створення кібервійськ відсутність кадрів і висловилась за створення кадрового резерву з-поміж молодих і талановитих айтішників.

Фото: www.rnbo.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-