Політика «залізної завіси» РФ щодо окупованих територій не спрацює – МЗС

Політика «залізної завіси» РФ щодо окупованих територій не спрацює – МЗС

Заява
Укрінформ
Росія не зможе завадити мешканцям тимчасово окупованих територій сходу України та Криму комунікувати із українською владою.

Про це заявив Укрінформу речник МЗС Олег Ніколенко у відповідь на заяву офіційного представника російського МЗС Марії Захарової про підготовку Україною «провокації».

«Росія не зможе завадити мешканцям тимчасово окупованих Донбасу і Криму комунікувати із українською владою. Так само як і не змогли радянські окупаційні війська завадити контактам німців зі Східного і Західного Берліна. Політика залізної завіси не спрацює», - зазначив Ніколенко.

Він зауважив, що деградація ситуації на тимчасово окупованих територіях вимагає інноваційних рішень України. «Поліпшення життя українців по обидві сторони лінії розмежування, надання їм якісних державних послуг і зміцнення їхнього зв’язку із рештою Української держави залишається безумовним пріоритетом для Президента Володимира Зеленського», - акцентував речник МЗС.

Читайте також: У в'язницях ОРДЛО вимагають гроші та не лікують COVID-хворих - Гармаш

Водночас він підкреслив, що Росія як держава-окупант має чітко дотримуватися своїх міжнародно-правових зобов‘язань та виконувати домовленості лідерів Нормандського формату. Зокрема, РФ має забезпечувати базові потреби населення на підкотрольних їй територіях, включно із адекватним захистом від коронавірусної хвороби COVID-19, розблокувати роботу КПВВ, припинити саботаж діяльності Тристоронньої контактної групи, ґарантувати безпечний і надійний доступ Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ до всієї окупованої території, забезпечити міжнародним організаціям, включно з МКЧХ, повний і безумовний допуск до всіх утримуваних у зв’язку з конфліктом осіб, зазначив Ніколенко.

Як повідомлялося, офіційний представник російського МЗС Марія Захарова заявила, що влада України готує «провокацію», плануючи відкрити для людей, що живуть на тимчасово окупованих територіях Донбасу і Криму, пункти зв’язку, щоб жителі цих регіонів могли спілкуватися з представниками української влади.

Читайте також: В окупованому Криму російські силовики розпочали використовувати систему розпізнавання облич

Секретар РНБО Олексій Данілов 22 жовтня повідомив, що на лінії розмежування з тимчасово окупованими територіями Донбасу та Кримом планується створити пункти для прямої комунікації з Президентом та органами влади. Створенням таких центрів буде займатися Міністерство цифрової трансформації. Йому доручено протягом двох тижнів розробити технічне завдання. На наступному засіданні РНБО розгляне запропоновані рішення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-