У в'язницях ОРДЛО вимагають гроші та не лікують COVID-хворих - Гармаш

У в'язницях ОРДЛО вимагають гроші та не лікують COVID-хворих - Гармаш

Укрінформ
З незаконно утримуваних осіб у в'язницях окремих районів Донецької та Луганської областей окупанти вимагають гроші "за проживання" та не лікують хворих на COVID-19.

Як передає Укрінформ, про це повідомив у Фейсбуці представник ОРДЛО в українській делегації у Тристоронній контактній групі Сергій Гармаш.

"Тюремники ОРДЛО чинять сваволю. З Донецька повідомляють: з незаконно утримуваних у місцях позбавлення волі заручників вимагають гроші "за проживання": вугілля, дрова, їжу. Тобто, вимагають, щоб родичі ув'язнених перераховували гроші на карту, і нібито на ці гроші їх будуть "утримувати". Тих, хто відмовляється звертатися до рідних з таким проханням, або у кого немає грошей, і вони не можуть перерахувати потрібні суми, - позбавляють можливості користуватися телефоном, переводять на триразове харчування, в сенсі, годують тричі на тиждень", - написав Гармаш.

За його словами, у в'язницях ОРДЛО не лікують хворих на COVID-19, а декілька тижнів тому запровадили "карантин": скасували всі побачення, заборонили передачу продуктів, ліків, навіть масок і води. А також не допускають представників Міжнародного Червоного Хреста, хоча Росія брала на себе таке зобов'язання в Парижі два роки тому.

Читайте також: В окупованому Донецьку переповнене єдине COVID-відділення - Гармаш

"І все це на тлі шантажу і блокади моніторингової місії ОБСЄ, організованих керівництвом ОРДЛО, з приводу затримання нашими військовими бойовика Косяка. Вони з цього ціле шоу влаштували. Навіть російська громадянка Чичеріна під готелем, де члени СММ заблоковані, концерт влаштувала", - написав Гармаш.

Він додав, що в Україні готові допустити Червоний Хрест до Косяка, як і до інших ув'язнених. Та зауважив: "А вони до наших МЧХ не пускають".

Гармаш нагадав що у в'язницях і підвалах ОРДЛО незаконно утримуються сотні українських громадян, яких ще й катують: холодом, голодом, нелюдськими умовами і таким самим ставленням.

Читайте також: Окупанти в Донецьку блокують місію ОБСЄ, щоб домогтися більшої лояльності – Гармаш

Як повідомлялося, 13 жовтня військовослужбовці операції Об'єднаних сил у районі міста Золоте (підконтрольна Україні частина Луганської області) затримали члена НЗФ "ЛНР" Андрія Косяка. Це житель окупованого Алчевська, який отримав паспорт громадянина Російської Федерації. У так званій "ЛНР" стверджують, що Косяк був представником в Спільному центрі з контролю і координації режиму припинення вогню (СЦКК), входив до групи з розмінування.

Після цього, з 15 жовтня, в окупованому Донецьку "пікетом" узяли в облогу готель Park Inn, у якому розташований офіс ОБСЄ. Вимога - відпустити Косяка. В результаті СММ ОБСЄ припинила роботу з міркувань безпеки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-