Стефанчук «звільнив» Железняка з посади голови фракції «Голос» - той спростовує

Стефанчук «звільнив» Железняка з посади голови фракції «Голос» - той спростовує

Укрінформ
Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук зачитав лист частини народних депутатів від фракції "Голос" щодо звільнення Ярослава Железняка з посади голови фракції. Сам депутат заявив, що відповідні документи - підробні, і він залишається очільником фракції.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Сьогодні на адресу Голови Верховної Ради України надійшов лист з підписом 11 із 20 народних депутатів, членів депутатської фракції політичної партії "Голос", в якому народні депутати просять оголосити на пленарному засіданні (процитую дослівно): "Порушення вимог частини 4 статті 6 Закону України "Про Комітети Верховної Ради України" народним депутатом Железняком Ярославом Івановичем в частині незаконного зайняття ним посад першого заступника та голови депутатської фракції, що було зафіксовано Комітетом ВР з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи парламенту від 24.09.2021. Наступне - припинення повноважень голови депутатської фракції "Голос" у Верховній Раді Ярослава Железняка у зв‘язку з порушеннями вимог законодавства, а також більшістю голосів від складу депутатської фракції від 12.07.2021 про звільнення Ярослава Івановича Железняка з посади голови депутатської фракції", – оголосив Стефанчук.

Він зауважив, що до відповідного листа було додано лист регламентного Комітету ВР від 24 вересня 2021 року, рішення політсили від 12 вересня 2021 року про звільнення Железняка з посади керівника фракції, а також положення "Про депутатську фракцію політичної партії "Голос".

Читайте також: Рада не встигла розглянути всі «бюджетні» поправки - наступне засідання 2 листопада

Окрім цього, Голова ВР поінформував, що в листі народні депутати зазначили, що до обрання нового голови фракції його обов‘язки виконуватиме Олександра Устінова, яка очолювала об’єднання "Справедливість" всередині фракції "Голос".

Сам Ярослав Железняк на брифінгу в парламенті заявив, що зачитання спікером листа не має жодних юридичних наслідків.

"І жодних юридичних правочинів, у тому числі - про зміну керівництва фракції, не відбулося. Якщо ви сумніваєтеся в моїх словах, ви можете перевірити це, в тому числі, на сайті Верховної Ради України. Там ви побачите чинний склад фракції і чинний склад керівництва фракції", - сказав він.

Читайте також: Податковий комітет схвалив фінальну редакцію «податкового» законопроєкту — депутат

Депутат додав, що керується положенням про фракцію, яка вимагає наявності мінімум 14 голосів для проведення кадрових змін.

"Чи може Голова парламенту одноосібно прийняти рішення змінити керівництво фракції? Ні. І Регламент Верховної Ради, і закон про статус депутатів передбачає, що фракція керується своїм положенням. Це положення є, воно зафіксовано регламентним комітетом. Більше того, є навіть відповідний лист регламентного комітету щодо цього від 22 липня 2021 року. Все інше - це намагання колег якось захопити керівництво у фракції політичної партії "Голос", з якої вони були з ганьбою виключені ще з'їздом", - сказав Железняк.

Він зауважив, що залишається головою фракції, а Роман Костенко - його заступником, поки не буде 14 голосів членів фракції щодо зміни керівництва.

Читайте також: У Раді планують розгорнути пункти COVID-вакцинації

Окрім того, Железняк заявив, що 11 депутатів, які проголосували за його звільнення, підробили протоколи фракції.

"Те, що вони зібралися, щось підписали на якомусь бланку - це підлоги документів. Якщо б я був нелюдяним представником парламенту, я б перше, що зробив - подав би відповідну заяву у правоохоронні органи про підробку документів", - сказав депутат.

Наразі на сайті Верховної Ради Ярослав Железняк значиться як голова депутатської фракції політичної партії "Голос".

Як повідомлялося, раніше представниця об'єднання "Справедливість" у фракції "Голос" Ольга Стефанишина повідомила, що фракція проголосувала за звільнення Ярослава Железняка з посади керівника фракції. За повідомленням Стефанишиної, таке рішення підтримали 11 народних депутатів або більшість членів фракції "Голос" у Верховній Раді.

Сам Ярослав Железняк та партія "Голос" на офіційному сайті заявили, що інформація про його звільнення з посади керівника фракції "Голос" не відповідає дійсності, й кадрових змін у фракції не було, оскільки, згідно з положенням про фракцію, для такого рішення необхідно 14 голосів.

Читайте також: «Голос» блокуватиме відкликання Разумкова – Железняк

Чинний на той момент Голова Верховної Ради Дмитро Разумков зазначав, що Комітет Верховної Ради з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради дасть свій висновок щодо правомірності рішення частини членів фракції "Голос" про звільнення Ярослава Железняка з посади голови фракції.

Пізніше Железняк поінформував, що Комітет Верховної Ради з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради вирішив, що він залишається чинним головою парламентської фракції “Голос”.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-