Кулеба заявив про вірогідність виключення України із «зеленого» списку ЄС

Кулеба заявив про вірогідність виключення України із «зеленого» списку ЄС

Укрінформ
Є вірогідність, що Європейський Союз виключить Україну зі списку безпечних держав через стрімке зростання випадків захворюваності на COVID-19. 

Про це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба під час онлайн-брифінгу, передає кореспондент Укрінформу.

“Станом на тепер, Україна ще перебуває у зеленому списку ЄС. Водночас дійсно, є вірогідність, що Рада ЄС ухвалить рішення про виключення України з цього списку. Хочу наголосити, що тут немає політики. Це проста арифметика. ЄС ухвалює рішення на основі чітких регуляцій та показників. Все залежить від розвитку епідемічної ситуації та кількості нових випадків захворювання на COVID-19”, - сказав він.

Кулеба зазначив, що Єврокомісія оновлює рекомендований список що два тижні і в разі погіршення епідемічної ситуації може ухвалити рішення про вилучення тієї чи іншої країни з переліку згідно з рекомендаціями Ради ЄС щодо внесення змін до тимчасових обмежень на необов’язкові поїздки громадян.

Читайте також: Кафе, кінотеатри та басейни: куди у Болгарії пускатимуть тільки з COVID-сертифікатом

Глава МЗС звернув увагу, що статистика в Україні демонструє стрімке щоденне зростання випадків захворюваності, і назвав це прямим наслідком низького відсотка вакцинації та антивакцинаторської пропаганди, яка підриває довіру громадян до вакцини.

“Як наслідок цієї шаленої і безумної абсолютно антивакцинної кампанії інформаційної ми маємо жахливу ситуацію з динамікою цифр і, як результат, перспективу, що Європейський Союз виключить нас із зеленого списку”, - наголосив міністр.

“У результаті страждають ті громадяни, які вакциновані, які дотримуються всіх правил, але які позбавлені можливості подорожувати у своїх справах світом і до країн Європейського Союзу, насамперед через те, що безвідповідальна поведінка антивакцинаторів призвела до таких наслідків”, - акцентував Кулеба.

Читайте також: В Австрії планують зробити COVID-сертифікат обов’язковим для допуску на роботу

Глава української дипломатії закликав громадян вакцинуватися, закликати вакцинуватися своїх рідних і близьких, додавши, що це питання не лише конкретної людини, а й зовнішньої політики.

Міністр звернув увагу, що в разі виключення України зі списку, це рішення не встановлюватиме автоматично нові правила перетину кордону, а лише надасть рекомендацію країнам ЄС, та зауважив, що МЗС застосовуватиме усі інструменти, аби залишити відкритими для українців максимальну кількість країн.

Раніше кореспондент "Радіо Свобода" Рікард Джозвяк із посиланням на власні джерела повідомив, що Євросоюз цього тижня вилучить Україну зі списку безпечних країн, для чиїх громадян державам ЄС рекомендовано знімати ковідні обмеження на в’їзд.

Речник МЗС Олег Ніколенко заявляв, що ЄС поки не ухвалював формального рішення вилучення України зі списку безпечних держав у зв’язку зі зростанням захворюваності на COVID-19, але може це зробити.

Як повідомляв Укрінформ, минулої доби в Україні зафіксували 18 912 нових підтверджених випадків коронавірусної хвороби COVID-19. За весь час пандемії в Україні захворіло 2 679 185 особи, одужало – 2 344 799 особи, летальних випадків – 61 843, проведено ПЛР-тестувань – 13 709 705.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-