Медведєв - не суб'єкт політики: на Банковій відреагували на статтю про Україну

Медведєв - не суб'єкт політики: на Банковій відреагували на статтю про Україну

Укрінформ
Українська сторона в переговорному процесі зважає тільки на позицію чинного президента Росії, а заяви його оточення є питанням вторинним.

Про це заявив радник керівника Офісу Президента Михайло Подоляк в коментарі Укрінформу, реагуючи на статтю заступника голови Ради безпеки РФ Дмитра Медведєва в російському "Коммерсанте".

"Українська сторона звертає увагу тільки на позицію чинного президента Росії. Що звучить в його оточенні - це питання другорядне, як мінімум. Головне питання - яку позицію займає сам пан Путін. Адже від його імені офіційно звучали інші формулювання, і необхідність переговорів між Україною і Росією підтверджувалася. З української сторони необхідні кроки зроблені", - сказав він.

Подоляк вважає статтю Медведєва "украй дивним, недоречним, неактуальним текстом, який напевно не заслуговує серйозних публічних оцінок". Водночас він звернув увагу, що Медведєв уже давно випав з актуального політичного порядку денного і точно не запрошувався до розмови про організацію переговорів між президентами України і Росії.

Читайте також: В ОП вважають припущення про причетність «Кварталу» до історії ПриватБанку конспірологією

"Медведєв абсолютно явно не суб'єкт політики і до нього з великою часткою іронії відкрито ставляться навіть у державних російських ЗМІ. Тому версій про мотиви появи цього тексту може бути кілька. По-перше, Медведєв такою образливою тональністю міг спробувати показати старшим товаришам, що він ще чогось вартий. Це - якщо рішення про написання такого тексту було його власним. Що сумнівно, розуміючи і приймаючи той факт, що сам Медведєв давно не проявляв ніякої виразної активності", - заявив радник керівника ОП.

Інша версія, за його словами, полягає в тому, що оскільки "особливої ​​репутаційної цінності Медведєв вже не має, рішення вкласти в його уста відкриті образи і настільки брутальну брехню може відображати той факт, що Медведєвим як слабкою фігурою, про яку ніхто не буде шкодувати, просто скористалися, щоб заявити різку шантажистську позицію".

"Якщо друга версія відповідає дійсності, то це відображає досить нервовий стан російського керівництва, яке просто не знає, як вивести з глухого кута відносини між Росією і цивілізованим світом", - зазначив Подоляк.

Читайте також: Кулеба: Зеленський вів би розмову з Путіним з наступальних позицій

Він також наголосив, що текст за підписом Медведєва витриманий в такому стилі і в такій лексиці, що нагадує класичні пропагандистські тексти в радянських газетах 1930-х років, і якщо і розглядати це як сигнал, то звернути увагу на нього варто було б в першу чергу самим росіянам.

"Якщо від імені держави допускається подібна стилістика, то справи кепські", - додав радник керівника ОП.

Подоляк висловив думку, що якщо подібний текст публікується ще й в день початку візиту до Москви, який ретельно готувався, заступника держсекретаря США Вікторії Нуланд, явно хтось намагається не тільки зберегти, а й посилити курс на конфронтацію.

Водночас він заявив, що якщо ж у Росії хочуть обговорити, в тому числі, і ідентичність України, чому приділено велику увагу в тексті Медведєва, то виходити необхідно з того, що ідентичність українців і України як країни точно відрізняється від того, що було написано з цього приводу в рамках сконструйованої історії СРСР або короткого курсу історії КПРС.

"Цінності України відрізняються від того, що говорилося про них у минулому. Потрібно прийняти і поважати цей факт", - запевнив Подоляк.

Читайте також: Подоляк назвав розслідування CNN щодо «вагнерівців» перекладом російської «дези» на англійську

Як повідомлялося, у понеділок російське видання "Коммерсант" опублікувало статтю заступника голови Ради безпеки Росії Дмитра Медведєва про взаємовідносини з нинішнім керівництвом України.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-