Разумков обіцяє не зволікати з підписанням закону про олігархів

Разумков обіцяє не зволікати з підписанням закону про олігархів

Укрінформ
Голова Верховної Ради Дмитро Разумков підпише закон про деолігархізацію і направить його на підпис Президенту Володимиру Зеленському в проголосованій парламентом редакції одразу після відхилення проєктів постанов про його скасування.

Про це він заявив в ефірі одного з українських телеканалів, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“У вівторок будуть проголосовані постанови, які блокують закон (“Про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)” (№5599) — ред.). Я сподіваюся, що до цього часу комітет (Комітет ВР з питань національної безпеки, оборони та розвідки — ред.) видасть коректний текст, за який голосувала Верховна Рада, без усяких маніпуляцій. Якщо це відбудеться, у той же день я підпишу закон і направлю на підпис Президенту. Як тільки він повернеться або з вето, або з підписом Президента, ми обов’язково оприлюднимо його в “Голосі України”, - сказав спікер українського парламенту.

Читайте також: Стефанчук наполягає, що закон про олігархів не містить колізії поправок

Окрім цього, він наголосив, що голосував би за закон, якби у той день був присутній на засіданні парламенту, адже до другого читання була врахована поправка №398 його авторства.

“Сьогодні багато дискусій. Представники комітету починають казати, що цього не відбулося. Це відбулося", - зазначив Разумков. Він пояснив, що відповідна поправка передбачає, що вносити особу до Реєстру олігархів буде Національне агентство з питань запобігання корупції за зверненням спеціальної комісії. Крім того, спікер розповів, що до другого читання було враховано поправку народного депутата від фракції "Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина" Івана Крулька, яка передбачає, що Реєстр олігархів має формувати НАЗК за поданням Антимонопольного комітету.

Голова ВР зазначив, що такі правки були проголосовані, бо була застосована незрозуміла для нього процедура: "Тому що об’єднали деякі статті Регламенту, які між собою не поєднуються, які суперечать іншим. Ця процедура суперечить іншим статтям Регламенту Верховної Ради. Вони провели те голосування, яке провели".

Читайте також: Закон про олігархів пропонують переголосувати через колізію поправок

Водночас він додав, що переголосовувати документ не варто, зокрема тому, що завдяки таким врахованим правкам, 279 народних депутатів підтримали закон. "Якщо б було лише РНБО, я впевнений, що був би інший результат", - зауважив спікер.

Як повідомляв Укрінформ, 23 вересня Верховна Рада ухвалила закон “Про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)” (№5599). Депутати розглядали законопроєкт у другому читанні постатейно, застосувавши до нього відповідну процедуру, згідно зі статтею 119 Регламенту Верховної Ради. Під час голосування одночасно було враховано правки №396, №398, №406, які суперечать одна одній. Комітет ВР з питань національної безпеки, оборони та розвідки рекомендує парламенту переголосувати закон через колізію правок.

У парламенті зареєстровано 12 проєктів постанов про скасування рішення Верховної Ради від 23 вересня про прийняття у другому читанні та в цілому проєкту закону "Про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)" (№5599).

Читайте також: Зеленський заявив про тиск на депутатів та інтриги навколо ухвалення закону про олігархів

Народні депутати від парламентської фракції “Європейська Солідарність” 28 вересня подали заяви до Національного антикорупційного бюро, Офісу Генерального прокурора та Державного бюро розслідувань через можливе вчинення кримінальних правопорушень під час голосування за закон "Про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)" (№5599).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-