Кулеба закликає Угорщину не розкручувати емоції навколо угоди з Газпромом

Кулеба закликає Угорщину не розкручувати емоції навколо угоди з Газпромом

Укрінформ
Україна не заперечує право Угорщини на угоду з російським Газпромом, але це не відповідає нашим інтересам, які ми захищатимемо. 

Про це заявив журналістам міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, передає кореспондент Укрінформу.

“Я проти того, щоб у цій ситуації ми керувалися емоціями - ми, або наші угорські партнери. Ми ж не заперечуємо право Угорщини укладати угоду з Газпромом, але ми чітко бачимо, що економічно Угорщина могла б укласти не менш економічно вигідний контракт, який би включав транзит через Україну”, - сказав він.

Кулеба додав, що в України є розуміння, що питання виключення України зі схеми транзиту було умовою Російської Федерації. Міністр зауважив, що “це не відповідає нашим інтересам, ми свої інтереси захищаємо”.

“Я закликаю угорських партнерів не розкручувати емоції. Вони дуже часто говорять різні речі про Україну, які нам не подобаються, але ми не реагуємо на них емоційно”, - наголосив глава української дипломатії.

Міністр закликав діяти прагматично і шукати вихід із кризи, який відповідатиме інтересам як України, так і Угорщини.

Читайте також: Україна і Угорщина викликають послів через угоду Будапешта з Газпромом

З Єврокомісією проведуть переговори з тим, щоб зрозуміти, як ця угоди впливає на енергетичну безпеку ЄС загалом, підкреслив Кулеба.

Як повідомляв Укрінформ, 27 вересня Угорщина підписала новий довгостроковий договір про постачання газу з Росією в обхід України, що набуває чинності з 1 жовтня. Угорщина отримуватиме по 3,5 млрд кубометрів на рік через Сербію по газопроводу «Турецький потік» і по його сухопутному продовженню та 1 мільярд кубометрів – через Австрію.

У МЗС України заявили, що «здивовані і розчаровані рішенням Угорщини». У зовнішньополітичному відомстві вважають це виключно політичним, економічно необґрунтованим рішенням, прийнятим на догоду Кремлю та на шкоду національним інтересам України і українсько-угорським відносинам, що не відповідає принципам Договору про основи добросусідства та співробітництва між Україною і Угорською Республікою від 6 грудня 1991 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-