Україна і Угорщина викликають послів через угоду Будапешта з Газпромом

Україна і Угорщина викликають послів через угоду Будапешта з Газпромом

Укрінформ
Міністерство закордонних справ України запрошує посла Угорщини в Києві Іштвана Ійдярто через підписання нового контракту з російським «Газпромом» на постачання газу в обхід України.

Про це Укрінформу повідомив речник МЗС Олег Ніколенко.

Він також підтвердив, що МЗС Угорщини викликає українського посла Любов Непоп в Будапешті через ситуацію навколо цього контракту.

"Можу підтвердити виклик українського посла в Будапешті. МЗС України аналогічно запрошує посла Угорщини в Києві, аби донести нашу принципову позицію: транспортування газу в обхід України підриває національну безпеку нашої держави та енергетичну безпеку Європи, а нова угода Угорщини з "Газпромом" завдає серйозного удару українсько-угорським відносинам", - наголосив Ніколенко.

Читайте також: Україна відреагувала на підписання Угорщиною газового контракту з РФ

За словами речника МЗС, "українська сторона вживатиме рішучих заходів для захисту національних інтересів".

Раніше, міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто також заявив, що МЗС Угорщини викликає українського посла через суперечку про угоду Будапешта з Газпромом. Допис він залишив у Фейсбук.

Читайте також: Газовий контракт Росія-Угорщина: для України не лише загрози, а й привід

«Споживання газу (Європою - ред.) не буде знижуватися, як і роль Газпрому… Для Угорщини енергетична безпека - це питання безпеки, суверенітету та економіки, а не політики. Не можна опалювати будинки політичними заявами», - сказав Сійярто після підписання угоди.

Як повідомляв Укрінформ, Угорщина погодила з Росією всі умови для того, щоб нова довгострокова угода про постачання газу набула чинності з 1 жовтня. Ідеться про постачання російського газу в обхід України: Угорщина отримуватиме по 3,5 млрд кубометрів на рік через Сербію по газопроводу «Турецький потік» і по його сухопутному продовженню та 1 млрд кубометрів – через Австрію.

Читайте також: Європа наближається до чергової газової кризи з важкими наслідками – експерти

МЗС України заявило, що ініціює перенесення засідання Спільної міжурядової українсько-угорської комісії з питань економічного співробітництва через підписання Угорщиною контракту з «Газпромом».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-