Європа наближається до чергової газової кризи з важкими наслідками – експерти

Європа наближається до чергової газової кризи з важкими наслідками – експерти

Укрінформ
Ситуація, яка наразі складається на газовому ринку Європи, містить ознаки наближення до чергової газової кризи, що може мати важкі наслідки та уповільнити економічне відновлення континенту.

Таку думку сьогодні під час віртуальної дискусії «Північний потік-2 та Турецький потік-2: що має робити Європа», яка відбулася під егідою брюссельського Центру європейської політики (EPC) висловили учасники обговорення, провідна дослідниця Атлантичної Ради Агнія Грігас та генеральний директор ТОВ «Оператор ГТС України» Сергій Макогон.

Саме так учасники зустрічі відповіли на запитання Укрінформу, чи готова Європа до аварійного випробування власної енергетичної системи на фоні різкого зростання цін на газ, та чи зможе ЄС уникнути повторення драматичних подій 2009 року, коли внаслідок газового шантажу з боку Росії взимку в Європі замерзали цілі країни.

«Тоді, у 2009-му, були навіть жертви внаслідок припинення поставок газу. Сьогодні ми можемо говорити про наближення ще одної європейської газової кризи, якщо ми не увійшли в цю кризу вже зараз. «Північний потік-2» добудований, обсяги постачання й транзиту газу зменшилися, відбувся різкий зліт у цінах на газ. Країни Європейського Союзу вже зараз, наприкінці вересня, почали спустошувати власні газові резерви. Тож, ми можемо очікувати , що ця криза буде продовжуватися, особливо з наближенням зимового періоду», - наголосила Грігас.

Вона зауважила, що Євросоюз, схоже, має коротку пам'ять, адже швидко забуває події газової кризи 2009 року та навіть події 2014 року, коли відбулася російська анексія Криму.

«На мою думку, це питання наявності в Брюсселі політичної волі й дійсно довгострокового мислення. Ми вже говорили, що ЄС ухвалив власну Енергетичну стратегію. Але якось забулося, що проєкт «Північного потоку-2» суперечить основоположним принципам Європейської енергетичної стратегії», - додала Грігас.

В свою чергу Макогон зауважив, що між ситуацією газової кризи 2009 року та тим, що відбувається зараз, є суттєва різниця. Тоді, в 2009 році, проблемою була фізична наявність газу. Зараз такої проблеми не буде, тому що газ є, і європейські країни мають набагато краще поєднану енергетичну інфраструктуру. Тож, нові європейські інструменти, а також солідарність та взаємна підтримка, дозволять європейцям уникнути важких наслідків нової газової кризи та пов’язаних з нею жертв.

«Зараз найбільшою проблемою буде ціна на газ. За визначенням, вона матиме значний вплив на європейську економіку, ймовірно, навіть уповільнить її відновлення. Ми вже чули, що багато компаній в Європі банкрутують, виникають великі проблеми з бізнесом, зокрема, у виробників добрив та у енергетичних компаній. Тож, я думаю, економічних наслідків буде ще більше, при тому, що газ буде у наявності та будь-якого виду», - сказав генеральний директор ТОВ «Оператор ГТС України».

Читайте також: Вітренко назвав обов’язкову передумову сертифікації «Північного потоку – 2»

Як повідомляв Укрінформ, упродовж останнього місяця ціна на газ на енергетичних ринках ЄС послідовно зростала та майже досягла психологічної позначки у $1000 за 1000 кубометрів. Це відбувається на тлі розгляду питання про сертифікацію газопроводу «Північний потік -2», побудованого в обхід України, а також відмови Газпрому прокачувати додаткові обсяги газу до країн Євросоюзу. В результаті обсяги резервів газу у європейських газосховищах наразі становлять не більше, ніж 71% від необхідного для безпечного проходження зимового періоду, в той час як у попередні роки у цю пору такий показник сягав близько 96%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-