Вітренко назвав обов’язкову передумову сертифікації «Північного потоку – 2»

Вітренко назвав обов’язкову передумову сертифікації «Північного потоку – 2»

Укрінформ
Розблокування доступу європейських покупців до придбання російського і центральноазійського газу на східному кордоні України та подальшого самостійного бронювання транзитних потужностей є юридично обов’язковою передумовою сертифікації "Північного потоку-2".

Про це заявив голова правління НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко, передає Укрінформ з посиланням на пресслужбу НАКу.

"Не можна забезпечити доступ третіх сторін тільки до "Північного потоку-2". Бо тоді він стане якраз привілейованим, порівняно з іншими газопроводами, що йдуть з Росії в Європу – наприклад, через Україну. Німецький регулятор не має сертифікувати "Північний потік-2" до розблокування Росією українського газопроводу для третіх сторін. Щоб європейські компанії змогли отримувати газ на кордоні Україна-Росія і потім самостійно бронювати транзит через Україну", - сказав Вітренко.

За його словами, забезпечення вільного доступу лише до "Північного потоку-2" без розблокування Росією українського транзитного маршруту суперечило б принципу солідарності, який закладений у договір про заснування Європейського Союзу.

Крім того, Вітренко нагадав про рішення європейського суду, яким німецький регулятор зобов'язали застосовувати принцип солідарності при сертифікації газопроводів.

Очільник Нафтогазу також підкреслив, що Україна в міжнародних переговорах стосовно "Північного потку-2" не просить політичних гарантій, а вимагає твердого виконання законодавства.

"Українська стратегія полягає не в тому, щоби просити якісь гарантії і потім на них покладатися. Бо в нас є сумний досвід Будапештського меморандуму і, тому, ми не дуже в таке віримо. Всі ми розуміємо, що Газпром і Путін в Європі намагаються використовувати право сили, наша ж сила – якраз в правовій обґрунтованості позиції", - сказав Вітренко.

Як повідомлялося, російський газовий монополіст Газпром 10 вересня оголосив про завершення будівництва газопроводу «Північний потік – 2». Він побудований з Росії до Німеччини в обхід України по дну Балтійського моря. Єдиним акціонером проєкту є Газпром.

Федеральне агентство з мереж з 8 вересня розглядає документи від компанії Nord Stream 2 AG на сертифікацію газопроводу «Північний потік 2».

Читайте також: Вітренко пояснив, як можна уникнути дефіциту газу в Європі

Проти газогону виступають Україна, Польща, країни Балтії та США. Німецька сторона запевняє, що робитиме все, аби Україна зберегла свою транзитну роль і чекає від РФ гарантій того, що контракт на транзит газу територією України буде продовжено після того, як сплине чинність нинішнього, 5-річного, підписаного в грудні 2019 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-