Вітренко пояснив, як можна уникнути дефіциту газу в Європі

Вітренко пояснив, як можна уникнути дефіциту газу в Європі

Укрінформ
Голова правління НАК "Нафтогаз України" заявляє, що дефіциту газу в Європі можна уникнути, якщо Газпром дозволить європейським компаніям купувати "блакитне паливо" з точкою передачі на кордоні "Росія-Україна".

Як передає Укрінформ, про це Вітренко повідомив у Фейсбуці.

"Для цього (для покриття дефіциту газу в Європі - прим. ред.) Газпром має прямо зараз почати на своїй електронній платформі виставляти своїм європейським контрагентам пропозицію газу з точкою передачі на кордоні "РФ-Україна" (газовимірювальна станція "Суджа"). Тоді європейські контрагенти Газпрому зможуть самі забронювати транзит через Україну. На нашій стороні якраз проблем точно немає, у нас все відкрито і доступно", - заявив Вітренко.

На його думку, те, що Газпром відмовляється перенести точку передачі газу вказує на його зловживання своїм домінуючим становищем на європейському ринку.

Очільник Нафтогазу підкреслив, що російський монополіст не грає за європейськими правилами, і Кремль продовжує використовувати газ як геополітичну зброю проти Європи і проти Украіни.

"Для тих, хто вірить Кремлю і піддається на шантаж, що із запуском "Північого потоку-2" в Європі буде більше газу, і відповідно, нижчі ціни. Газпром після запуску "Північного потоку-2" може обсяги, які зараз йдуть через Україну, перевести на "Північний потік-2". І тому газу більше не стане, просто зміниться маршрут", - зауважив Вітренко.

Читайте також: Нафтогаз витрачає на видобуток газу більше, ніж отримує від його продажу – Вітренко

Він також привітав рішення німецького регулятора допустити польську державну компанію PGNiG до процесу розгляду заявки оператора "Північного потоку-2" на сертифікацію.

Як повідомлялося, польська нафтогазова компанія PGNiG здобула право взяти участь у сертифікації газопроводу "Північний потік-2".

Російський газовий монополіст Газпром 10 вересня оголосив про завершення будівництва газопроводу «Північний потік – 2». Він побудований з Росії до Німеччини в обхід України по дну Балтійського моря. Єдиним акціонером проєкту є Газпром.

Водночас, протягом вересня ціна на газ на енергетичних ринках ЄС послідовно зростала, та майже сягнула психологічної позначки у $1000 за 1000 кубометрів. Таке підвищення цін відбулося напередодні розгляду питання щодо сертифікації газопроводу «Північний потік – 2» та на фоні відмови Газпрому прокачувати додаткові обсяги газу до країн Євросоюзу. В результаті обсяги резервів газу у європейських газосховищах наразі становлять не більше 71% від необхідного для безпечного проходження зимового періоду, в той час як у попередні роки у цю пору такий показник сягав близько 96%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-