Україна досягла певних успіхів у боротьбі корупцією, але виклики залишаються – Єврокомісія

Україна досягла певних успіхів у боротьбі корупцією, але виклики залишаються – Єврокомісія

Укрінформ
Єврокомісія вітає увагу Європейського суду аудиторів до проблеми корупції в Україні та до ефективності допомоги з боку ЄС у її подоланні, вважає успішними зусилля України з боротьби з цим явищем у деяких секторах економіки й суспільства, але наголошує на необхідності продовження реформ.

Про це у п’ятницю у Брюсселі під час брифінгу заявила речниця Європейської Комісії Ана Пісонеро (Ana Pisonero), відповідаючи на запитання журналістів щодо оприлюдненої вчора критичної доповіді Європейського суду аудиторів щодо ефективності використання фондів ЄС для допомоги Україні у боротьбі з корупцією, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Євросоюз доклав значних зусиль для просування антикорупційного порядку денного в Україні. У деяких сферах підтримка реформ з боку ЄС була дуже успішною, зокрема, вона дозволила закрити простір для корупції, ввести конкуренцію і прозорість у низці секторів, включаючи банківську та газову сферу. Ви знаєте, що в Україні були створені нові антикорупційні агентства, почав роботу Вищий антикорупційний суд», - сказала речниця Єврокомісії.

Вона нагадала, що в Україні було створено безпрецедентно прозору систему декларування доходів, яка зобов’язує державних службовців та політиків розкривати інформацію про приватні статки, і це вже було зроблено певний час тому. Тож Україна вже багато зробила у цьому напрямку, хоча виклики залишаються, і зусилля у впровадженні антикорупційних реформ мають бути продовжені. За словами речниці, ЄС продовжуватиме підтримку України у цих зусиллях.

«Учора Парламент України ухвалив закон щодо олігархів. Ми віддаємо належне зусиллям Президента Зеленського з подолання цього явища та все ще суттєвих впливів, які олігархи мають на економічне та політичне життя України. Ми взяли до уваги, що Український парламент ухвалив цей закон, який передбачає боротьбу із загрозами для національної безпеки, що виникають внаслідок надмірного впливу з боку окремих осіб, або олігархів, та визначатиме їх політичну роль у країні», - сказала Пісонеро.

Читайте також: Єврокомісія надала країнам-партнерам €34 мільярди на подолання коронакризи

«Ми думаємо, що це крок уперед. Але, безумовно, ми маємо почекати й подивитися, чи буде цей закон дійсно імплементуватися, повністю, рішуче та правомірним шляхом. Ми маємо подивитися на наступні кроки у боротьбі з корупцією. Влада України має робити більше таких кроків вперед, зокрема, у закритті інституційних прогалин, які все ще зберігаються», - додала речниця Єврокомісії.

Як повідомляв Укрінформ, 23 вересня Європейський суд аудиторів у Люксембурзі ухвалив критичну доповідь, в якій визнав неефективними зусилля Єврокомісії та використання фінансових фондів ЄС для підтримки антикорупційних реформ в Україні. За висновком авторів доповіді, корупція в Україні продовжує мати ознаки «епідемії» та пронизує всі сфери життя суспільства, що потребує від ЄС корегування зусиль у підтримці реформ та у відносинах з Україною.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-