Майже 75% українців вважають, що ініціювати відновлення миру має Президент

Майже 75% українців вважають, що ініціювати відновлення миру має Президент

Опитування
Укрінформ
74,4% опитаних українців вважають, що ініціатором створення державного плану дій з відновлення миру в країні має стати Президент України.

Як передає Укрінформ, про це свідчать дані загальнонаціонального соціологічного дослідження «Влада, суспільство, медіа: хто, на думку українців, може впоратися зі збройним конфліктом?», презентованого в Офісі Президента.

За даними дослідження, 38% українців серед найбільш важливих кроків на шляху до відновлення миру в країні називають необхідність розробки національної стратегії припинення збройного конфлікту.

Водночас 25,6% респондентів серед таких кроків назвали покращання інформування людей у Криму та ОРДЛО про події в Україні.

Частина опитаних (22,7%) вважають, що треба створювати можливості для діалогу зі звичайними людьми із Криму та ОРДЛО.

На думку великої частки опитаних (74,4%), ініціатором створення державного плану дій з переходу від стану збройного конфлікту до миру повинен стати Президент України.

Набагато менша кількість респондентів чекає цього від Кабінету Міністрів (31,0%) та Верховної Ради України (34,3%).

Водночас кожен десятий українець (10,7%) не вважає за потрібне щось робити, поки не закінчиться збройний конфлікт. Стільки ж респондентів (9,4%) не мають думки з цього приводу.

Згідно з опитуванням, до громадянства Російської Федерації, набутого жителями ОРДЛО, 45,8% ставляться з розумінням, бо це «допомагає людям вижити на цих територіях» (щодо російського громадянства, набутого жителями Криму, відповідно 47,4%).

При цьому 25,6% респондентів взагалі не вважають це громадянством.

Водночас російське громадянство, набуте жителями ОРДЛО, вважають злочином 11,5% опитаних.

Картина щодо громадянства Росії, набутого в окупованому Криму, майже ідентична — 25,1% не готові визнати це громадянством; 9,9% вважають це злочином.

Проживання на окупованих територіях, робота в закладах освіти не є чимось, що засуджується переважною більшістю українців. Половина (50,1%) опитаних згодні з тим, що не повинно бути жодних обмежень у правах для жителів ОРДЛО і Криму після повернення територій під контроль України.

Лише 9,8% вважають, що жителі непідконтрольних територій мають бути обмеженими у виборчих правах, а 19,6% респондентів мають думку, що тим, хто мешкав на території Криму та ОРДЛО, треба буде пройти процедуру підтвердження громадянства.

Відповідно до дослідження, співпраця з окупаційними адміністраціями в Криму та ОРДЛО сприймається як кримінальний злочин більшістю (62,1%) опитаних.

Серед дій, що засуджуються найбільше, — зайняття керівних посад у так званих «органах влади» (52,6%) або зайняття будь-яких посад в «органах місцевого самоврядування» у так званих «ДНР» / «ЛНР», Криму (43,8%) та служба у «правоохоронних», «судових» органах (48,7%).

34,9% опитаних готові вважати злочином строкову службу на території Криму та ОРДЛО.

Читайте також: Майже 47% українців вважають постраждалими жителів ОРДЛО і Криму

Опитування проводилось з березня по квітень 2021 року Харківським інститутом соціальних досліджень у співпраці з Центром прав людини ZMINA за підтримки Представництва Президента України в Автономній Республіці Крим на замовлення проєкту «Права людини для України», який впроваджується ПРООН в Україні та фінансується Міністерством закордонних справ Данії.

Під час дослідження було опитано 10 тис. респондентів методом інтерв’ю face-to-face. У кожній області та місті Києві опитано по 400 респондентів. Вибірка репрезентує доросле населення України віком від 18 років. Статистична похибка не перевищує 1% для України в цілому та 5% – для кожної окремої області України та столиці.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-