У ЄС відреагували на затримку призначення членів Етичної ради при ВРП

У ЄС відреагували на затримку призначення членів Етичної ради при ВРП

Укрінформ
У Європейському Союзі стурбовані у зв'язку з затримкою призначення членів Етичної ради при Вищій раді правосуддя з української сторони.

Про це заявив голова Представництва ЄС в Україні Матті Маасікас на засіданні комісії з координації виконання Угоди про асоціацію з ЄС, передає кореспондент Укрінформу.

“Міжнародні партнери запропонували сильних кандидатів до етичної комісії Вищої ради правосуддя, а також до комісії з відбору Вищої кваліфікаційної комісії суддів. На жаль, Рада суддів призначила лише членів відбіркової комісії, тоді як номінування членів Етичної комісії з української сторони затримується. Це питання викликає стурбованість у ЄС”, - зазначив він.

Читайте також: Обрання членів ВРП: Верховний суд переніс на 8 жовтня питання про звернення до КСУ

Маасікас підкреслив, що перезапуск ВККС і перезавантаження ВРП взаємопов’язані і мать відбуватися паралельно для забезпечення бажаного ефекту оновлення українського судочинства та виконання міжнародних зобов’язань України.

“Ми дуже сподіваємося, що політичні лідери зможуть забезпечити поступ. Вона має життєво важливе значення до загальної довіри до процесу реформ у країні, до продовження міжнародної підтримки та інвестицій, для довіри до держави і здійснення очікувань українців”, - наголосив посол Євросоюзу.

Читайте також: Для судової реформи в Україні настав момент істини – Маасікас

Як повідомляв Укрінформ, на засіданні 13 вересня жоден із кандидатів до складу Етичної ради за квотою Ради суддів України не набрав необхідної кількості голосів.

Голова РСУ Богдан Моніч, коментуючи це питання, наголосив на недосконалості законодавства, оскільки, як стверджують в РСУ, навіть обраний кандидат від суддів не матиме права голосу в цьому органі.

Таким чином, РСУ вирішила розробити власний документ, який регулюватиме процедуру надання пропозицій щодо кандидатів на посаду члена Етичної ради за квотою Ради суддів України.

Читайте також: З початку року ВРП розглянула понад сім тисяч скарг – притягли до відповідальності більше 70 суддів

Згідно з законом, до складу Етичної ради РСУ має делегувати трьох осіб з-поміж суддів або суддів у відставці, які в складі Етичної ради мають визначати, чи відповідає кандидат на посаду члена Вищої ради правосуддя критеріям професійної етики та доброчесності, й надавати список кандидатів, котрі рекомендуються для призначення на посади членів ВРП.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-