Україна притягне до відповідальності організаторів «виборів» в ОРДЛО та Криму — Мінреінтеграції

Україна притягне до відповідальності організаторів «виборів» в ОРДЛО та Криму — Мінреінтеграції

Укрінформ
Мінреінтеграції відстежує і переслідуватиме відповідно до законодавства людей, причетних до організації незаконних "виборів" до Держдуми РФ в окремих районах Донецької та Луганської областей та в окупованому Криму.

Як передає Укрінформ, про це в ефірі телеканалу "Дом" заявив заступник міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ігор Яременко.

"Ми говорили неодноразово, що дуже уважно збиратимемо інформацію щодо тих громадян РФ, які організовують і беруть участь у цих так званих виборах. Ми збиратимемо інформацію щодо наших громадян, які займаються саме організацією (не тих, яких примушують голосувати, ми розуміємо, що це — жертви ситуації). І ми їх переслідуватимемо в судовому порядку, або використовуватимемо інші процедури. Я маю на увазі наші санкційні можливості щодо громадян або Росії, або третіх країн", — уточнив Яременко.

Тим часом звичайним українським громадянам, які проживають в ОРДЛО та Криму і голосують із примусу окупаційних адміністрацій, не потрібно побоюватися притягнення до відповідальності, зазначив заступник міністра.

"Ми завжди поділяємо абсолютно чітко: є дві категорії людей. Перша — ті, хто є заручниками та, відповідно, жертвами цього конфлікту. Вони змушені голосувати, їх змушують, ми розуміємо, що це люди, які виживають в умовах війни. І ми можемо їм виключно співчувати й намагатися допомагати, ми точно їх не засуджуємо. І є друга категорія людей, яка йде і робить усвідомлено, які не лише голосують, а й воюють проти своєї країни. З цими людьми ми говоритимемо за допомогою Кримінального кодексу України. Звісно, ми їх переслідуватимемо за законом. Це однозначно", — акцентував Яременко.

Проте тим громадянам, які голосують на російських "виборах" з ідеологічних міркувань, варто визначитися з бажаним місцем проживання, наголосив заступник міністра.

Читайте також: Організаторів російських «виборів» на окупованих територіях треба оголосити у розшук – ГУР

"Коли ми говоримо про людей, які їздили голосувати, ми вважаємо, що це в основній своїй масі люди, які змушені це робити. Так, серед них є ті, які роблять це ідейно. Але, напевно, тоді цим людям треба визначатися: або вони громадяни України, і вони мають український паспорт, або вони громадяни Росії, тоді, як казав мій керівник, і я тут із ним абсолютно згоден, треба визначатися, або ти тут, або тоді треба шукати інше місце для свого проживання. Це чесно, принаймні", — підсумував Яременко.

Читайте також: Рада у середу може розглянути постанову про засудження російських виборів в ОРДЛО і Криму

Як повідомлялося, 17-19 вересня в РФ відбулися вибори до Держдуми та місцевих органів влади. Напередодні з виборчого процесу були виключені практично всі ймовірні кандидати від "несистемної" опозиції, відбувалися репресії та переслідування правозахисників, журналістів та громадських активістів на підставі законів РФ "про закордонних агентів" та "про небажані організації".

Читайте також: Місія ОБСЄ зафіксувала перевезення «виборців» з ОРДЛО в Росію

15 вересня Європарламент ухвалив резолюцію, яка закликає ЄС до готовності не визнати парламент Росії та розглянути можливість виключення Росії з ПАРЄ, якщо парламентські вибори в Росії у 2021 році будуть визнані сфальшованими й такими, що проведені з порушенням демократичних принципів та міжнародного права.

МЗС України 17 вересня висловило рішучий протест та засудило протиправну організацію і проведення Росією виборів депутатів до Держдуми на тимчасово окупованій території Криму і примусове залучення до участі у цих виборах громадян України з виданими їм у незаконний спосіб паспортами громадян Росії на тимчасово окупованих територіях в Донецькій та Луганській областях.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-