Головним викликом пандемії є розділеність суспільства - Центр стратегічних комунікацій

Головним викликом пандемії є розділеність суспільства - Центр стратегічних комунікацій

Укрінформ
Розділеність суспільства на табори через недовіру до вакцинації - головний виклик в Україні та у світі під час пандемії COVID-19.

Про це заявив керівник Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки Ігор Соловей під час Конференції з демократичного врядування, передає Укрінформ.

«Головний виклик для України від пандемії COVID-19 - це подальша сегментація українського суспільства. У людей зростає відчуття тривоги, зневіри і недовіри: вони не вірять як державі та інституціям, так і одне одному. Багато хто пересварився один з одним. А відсутність єдності - пряма загроза національній безпеці держави», - сказав Соловей.

Він повідомив, що до цього призвела «побічна хвороба» пандемії - інфодемія: зростання кількості неправдивої та маніпулятивної інформації про коронавірус.

Він нагадав дані Оксфордського університету, за якими Росія і Китай відповідальні за 92% усіх фейкових новин та дезінформації про коронавірус. В Україні також зафіксовано десятки відповідних російських наративів. Серед них - конспірологічні теорії (всесвітні змови, секретні лабораторії, 5G, чіпування тощо), дискредитація України та української системи охорони здоров’я, антивакцинаторські наративи (неякісна вакцина, мутації від вакцинування тощо).

У результаті цих дезінформаційних атак довіра до вакцинації падає, що призводить до масових відмов від неї. Так, відповідно до соцопитувань, більш ніж половина українців не збираються робити щеплення від коронавірусу.

Читайте також: Чернишов каже, що проєкт бюджету має на меті наздогнати втрачене через пандемію

Соловей підкреслив, що пандемія, а потім карантини й вакцинація, що за нею послідували, загострили важливість комунікації державних органів: саме на них випадає основне навантаження та відповідальність за оперативне, повне та правдиве донесення до ЗМІ та широкої аудиторії інформації про небезпеку COVID-19, про важливість тестування і маскового режиму та про безпечність вакцинації.

«Саме ефективні комунікації держорганів є першим елементом в протидії дезінформації. І тому вони мають бути ефективними», - резюмував Соловей.

Фото: Facebook

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-