Ситуація у Східному партнерстві засвідчує потребу переосмислити стратегію ініціативи ЄС – Джапарова

Ситуація у Східному партнерстві засвідчує потребу переосмислити стратегію ініціативи ЄС – Джапарова

Укрінформ
Поточна ситуація у Східному партнерстві напередодні майбутнього саміту свідчить про нагальну потребу переосмислити стратегічну мету цієї важливої ініціативи ЄС.

Як передає Укрінформ з посиланням на пресслужбу МЗС, про це заявила перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова на засіданні вищих посадових осіб держав-учасниць Східного партнерства.

Зазначається, що ключовою темою заходу стало обговорення пріоритетів та цілей Східного партнерства в контексті підготовки до його 6-го саміту в грудні 2021 року.

Читайте також: Україна враховує потенційну небезпеку російсько-білоруських навчань «Захід-2021» – Джапарова

«У ході засідання Еміне Джапарова наголосила, що поточна ситуація у Східному партнерстві напередодні майбутнього саміту свідчить про нагальну потребу переосмислити стратегічну мету цієї важливої ініціативи ЄС, посилити її геополітичне значення та дати чіткий сигнал щодо підтримки європейської перспективи для тих країн, які хотіли б реалізувати більш амбітний порядок денний з ЄС», - йдеться у повідомленні.

Джапарова зробила окремий наголос на очікуваннях Асоційованого тріо від майбутнього Східного партнерства, зокрема щодо більш активного використання диференційованого підходу та принципу «більше за більше» поряд зі збереженням інклюзивності СхП, поступової інтеграції до Внутрішнього ринку ЄС, розвитку конкретних сфер секторальної взаємодії, активізації співпраці у сфері безпеки, забезпеченні миру та стабільності у регіоні.

Читайте також: Джапарова сказала, чого очікує Україна від саміту Східного партнерства

У межах оцінки Спільного робочого документа перша заступниця міністра позитивно відзначила той факт, що новий порядок денний СхП передбачає збільшення обсягів торгівлі, економічне зростання, зміцнення демократичних інституцій та верховенства права, підтримку зеленої та цифрової трансформації, розвиток справедливого, гендерно рівного та інклюзивного суспільства.

Зокрема, вона зазначила, що документ враховує значну частину українських пропозицій у контексті практичної взаємодії в рамках Східного партнерства. Водночас, за її словами, Україна очікує, що у фінальній декларації саміту буде визначено стратегічне бачення майбутнього Східного партнерства, у тому числі з урахуванням європейських прагнень асоційованих партнерів.

Читайте також: Джапарова: РФ розбудувала цілу систему політично вмотивованих переслідувань

Учасники окремо обговорили економічний та інвестиційний план Східного партнерства, який підтримуватиме постпандемійне відновлення, використовуючи конкретні інструменти ЄС, зокрема змішане фінансування, гарантії та залучення державних і приватних інвестицій. Учасники засідання обмінялися думками щодо майбутніх кроків та графіку підготовки саміту Східного партнерства з метою забезпечення вчасної та належної його підготовки.

Як повідомляв Укрінформ, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба поінформував, що Україна разом з Грузією та Молдовою готується до шостого саміту Східного партнерства 15 грудня і працює над тим, щоб три прем'єр-міністри країн Асоційованого тріо (України, Грузії в Молдови) відвідали Брюссель разом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-