Слова «20 років роботи» до вступу України в ЄС базуються на досвіді - президентка Естонії

Слова «20 років роботи» до вступу України в ЄС базуються на досвіді - президентка Естонії

Укрінформ
Слова президента Естонії Керсті Кальюлайд про те, що Україні для вступу в ЄС знадобиться «20 років роботи», базувалися на основі досвіду.

Про це Президент Естонії заявила на форумі YES Brainstorming, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Бо ви знаєте, усі прогнози робляться на основі досвіду. Як президент Естонії, я мала справу з проблемами естонського бізнесу в Україні», - сказала вона.

Кальюлайд у якості прикладу навела випадок з двома естонськими компаніями.

«Одна естонська компанія навіть пройшла через міжнародний арбітраж, щоб повернути бізнес законним власникам. Це шоу тривало протягом всіх п’яти років, поки я була президентом Естонії, - жодного прогресу. Потім, цього літа я почула, що одна естонська компанія, яка була близька до справді гарної угоди щодо цифрової трансформації тут в Україні, мала справу з юристом, який не розкрив їм їхнього клієнта, але чітко просив про частку в бізнесі для швидкого вкорінення у співпрацю», - зазначила Кальюлайд.

На думку президента Естонії, це свідчить, що протягом 5 років не було поступу у реалізації Копенгагенських критеріїв, необхідних для вступу в ЄС.

«І ми знаємо, що підійти ближче до ЄС можливо лише за умови їх виконання», - наголосила вона.

Кальюлайд звернула увагу, що ЄС розширить свої межі лише за умови їх виконання, а не через геополітичні причини.

«Я завжди шукаю позитивного сигналу того, що в майбутньому є можливості для Грузії, України і Молдови. Я відстоюю цю позицію доволі довго, але велика проблема полягає в тому, що потім люди кажуть: “Ви божевільні? Вони досі на відстані світлових років від виконання Копенгагенських критеріїв», - акцентувала політик.

Водночас президент Естонії підкреслила, що щиро бажає одного дня побачити Україну у Євросоюзі і сподівається, що Київ скористається вікном можливостей, щойно воно відкриється.

«Але передумовами є Копенгагенські критерії. Ви не можете починати їх впроваджувати, коли вікно відкриється. Це буде запізно», - звернула увагу Кальюлайд.

«Я справді маю надію щодо майбутнього України та ЄС. І не лише України, Грузії, Молдови також, але мій досвід каже, що варто говорити відверто», - акцентувала Кальюлайд.

Читайте також: Кулеба закликав ЄС не тримати Україну «на гачку реформ» щодо перспективи членства

Як повідомлялося, 27 серпня міністр закордонних справ Дмитро Кулеба прокоментував слова президента Естонії Керсті Кальюлайд про те, що Україні для вступу в ЄС знадобиться «20 років роботи».

«Трохи більше ніж 20 років тому західні країни таким самим менторським тоном казали литовцям, латвійцям та естонцям: вам треба 20-30 років до ЄС і НАТО дозріти. Тому, безумовно, мені було дивно чути ці слова від президента Естонії. Я з нею розмовляв до цього і вона була оптимістичною. Я не знаю, що на неї вплинуло під час інтерв'ю, але ці заяви не відповідають дружньому характеру наших відносин», - сказав міністр.

Кулеба додав, що розчарований такими заявами та вважає їх недоречними. За його словами, Україна передала своє обурення цими словами до естонського МЗС. «Ми розчаровані Ми довели цю позицію до МЗС Естонії, до посла Естонії в Україні. Вважаємо, що такі речі не повинні лунати від друзів та партнерів», - наголосив він.

Раніше президент Естонії Керсті Кальюлайд заявила, що ЄС варто бути сміливішим у питанні розширення щодо східних партнерів, однак Україні, Молдові та Грузії необхідно «ще 20 років роботи» для готовності до членства у ЄС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-