Венедіктова зустрілась з генпрокурором Нідерландів і завтра відвідає суд у справі MH17

Венедіктова зустрілась з генпрокурором Нідерландів і завтра відвідає суд у справі MH17

Фото
Укрінформ
Генеральний прокурор України Ірина Венедіктова під час з робочого візиту до Нідерландів зустрілася з генпрокурором цієї країни Тео Хофстее та його заступником і керівником спільної слідчої групи (JIT) у справі за фактом збиття літака рейсу MH17 Дігною ван Бутцелар.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на Офіс Генпрокурора.

Як зазначається, сторони обговорили питання міжнародно-правового співробітництва між відомствами та подальшу взаємодію у справі MH17. Відповідно до Угоди про створення спільної слідчої групи лідером JIT визначено Королівство Нідерланди, яке координує дії її національних частин. А на початку вересня 2021 року до складу спільної слідчої групи внесено зміни – склад української частини JIT очолила Генеральний прокурор Ірина Венедіктова.

«Ми дуже цінуємо нашу співпрацю в ім’я справедливості», - наголосила вона.

Генпрокурор підкреслила, що судові процеси щодо злочинів, вчинених в Україні в умовах збройного конфлікту – надзвичайно важливі.

“Ми уважно стежимо за перебігом слухань у справі трагічного рейсу MH17. Також з нетерпінням очікуємо рішення Міжнародного кримінального суду про початок повноцінного розслідування воєнних злочинів на Донбасі та в Криму. Крім цього, для нас велику роль відіграють також рішення національних судів інших держав щодо найманців, які воювали на Сході України та кваліфікація їх дій як терористичних. Тільки цими днями в Чехії були ухвалені важливі вироки щодо позбавленням волі її громадян за участь у бойових діях. Розслідування всіх воєнних злочинів і злочинів проти людяності для нас надзвичайно важливий виклик. Попри відсутність доступу до території їх вчинення, ми рухаємось і на національному, і на міжнародному рівні», - заявила Венедіктова.

Своєю чергою представники нідерландської сторони також відзначили надзвичайну міжнародну важливість розслідування щодо збитого малайзійського літака та подякували українським правоохоронцям за плідне співробітництво.

Цього тижня в комплексі юстиції «Схіпхол» розпочався черговий блок слухань в справі МН17 - в окружному суді Гааги слово мають родичі загиблих. Ірина Венедіктова відвідає судове засідання у четвер. 

Як повідомляв Укрінформ, у Нідерландах, у судовому комплексі «Схіпхол», 6 вересня поновилися слухання у справі MH17. Суд надав слово родичам загиблих. Загалом слово матимуть понад 90 родичів загиблих у катастрофі MH17 - з Нідерландів, Австралії, Малайзії, Індонезії, Канади.

Пасажирський Boeing-777 «Малайзійських авіаліній», що виконував рейс MH17 з Амстердама в Куала-Лумпур, зазнав катастрофи на тимчасово окупованій частині Донецької області 17 липня 2014 року. На борту лайнера перебували 283 пасажири та 15 членів екіпажу, всі вони загинули.

Міжнародна слідча група (JIT) дійшла висновку, що літак був збитий з зенітно-ракетного комплексу «Бук», який належить 53-ій зенітно-ракетній бригаді протиповітряної оборони російських збройних сил, дислокованій у Курську. Нині спільна слідча група шукає фото, відео та документи у Курську, звідки було відправлено “Бук”.

Читайте також: Суд у справі МН17: «І вони знають, що ми знаємо, що вони брешуть»

19 червня 2019 року JITназвала імена чотирьох підозрюваних, яких вважають причетними до транспортування та бойового застосування ЗРК «Бук». Це колишній офіцер ФСБ, так званий колишній міністр оборони «ДНР» Ігор Гіркін (Стрєлков), генерал, а на час збиття літака полковник ГРУ Генштабу збройних сил РФ, глава «ГРУ ДНР» Сергій Дубинський, підполковник ГРУ Олег Пулатов (усі - громадяни РФ), громадянин України Леонід Харченко, який воював на боці «ДНР».

Окружний суд Гааги у березні 2020 року розпочав розгляд справи про катастрофу літака рейсу MH17.

Фото: www.gp.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-