Чому Денісова хоче, щоб законопроєкт про олігархів направили Венеційській комісії

Чому Денісова хоче, щоб законопроєкт про олігархів направили Венеційській комісії

Лист
Укрінформ
Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова вважає, що в нинішній редакції законопроєкт №5599 "Про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)" не може бути підтриманим і перед другим читанням його слід направити до Венеційської комісії.

Про це йдеться у листі Денісової від 2 вересня до голови Верховної Ради Дмитра Разумкова, який опублікував народний депутат від партії "Голос" Ярослав Железняк у Телеграмі.

"Ha мій погляд, з метою додержання прав і свобод громадян та недопущення їх порушень при прийнятті даної законодавчої ініціативи необхідним є перед розглядом законопроєкту у другому читанні направити його для одержання висновку до Європейської комісії "За демократію через право" (Венеційської комісії)", - написала Омбудсмен в листі.

Вона вважає, що документ може суперечити Конституції України та порушувати права людини, а відтак не може бути підтриманим.

Читайте також: Разумков підтвердив, що Рада отримала лист Денісової щодо законопроєкту про олігархів

Денісова також надала свої зауваження до "антиолігархічного" законопроєкту.

Вона, зокрема, звертає увагу на невідповідність Конституції повноважень, якими законопроєкт наділяє Раду національної безпеки і оборони України та Президента України ухвалювати рішення, якими певні особи належатимуть до категорії тих, для кого передбачені спеціальні правові обмеження чи додаткові обов'язки.

Денісова також зазначає, що у законопроєкті детально не регулюється процедура визначення особи "олігархом" та внесення її до Реєстру олігархів, що, на думку Омбудсмена, "закладає можливості для зловживань".

Крім цього, за словами Денісової, у документі не визначено коло осіб, які потенційно можуть бути визнані "олігархами", а, отже, дія положень проєкту потенційно може бути поширена на велику кількість осіб. "Це, в свою чергу, не узгоджується з одним з ключових елементів верховенства права - юридичною визначеністю...", - написала вона.

Водночас, зазначила Омбудсмен, включення особи до Реєстру олігархів залежно від їхнього майнового стану є порушенням Конституції України і Конвенції ООН про захист прав людини і основоположних свобод.

Читайте також: Данілов: Вплив олігархів на законодавчу владу існує

Денісова також у своїх зауваженнях вказує на те, що в законопроєкті не узгоджене питання, кого слід вважати представником "олігарха", та не роз'яснено, що необхідно вважати контактом з представником "олігарха".

Омбудсмен звернула увагу і на те, що вимога законопроєкту подавати декларації про контакти з "олігархами", де потрібно зазначати дату, час та стислий зміст розмови, суперечить статті Конституції щодо втручання в особисте і сімейне життя, оскільки певні зустрічі і розмови можуть мати особистий характер.

Крім цього, Денісова вказує на те, що в законопроєкті визначено правові наслідки включення особи до Реєстру олігархів, але не визначено механізм інформування її про таке включення.

Законопроєкт, за її словами, не дає також чіткого визначення, хто і як буде перевіряти, фіксувати і доводити випадки контактування службових осіб з "олігархами".

Омбудсмен вважає, що наслідком ухвалення цього законопроєкту у нинішній редакції може стати опосередковане впровадження цензури, тобто контролю з боку інститутів публічної влади за змістом і розповсюдженням інформації у ЗМІ, що, в свою чергу, суперечитиме Конституції.

Денісова зазначила, що з огляду на викладені зауваження законопроєкт не може бути підтриманим.

Укрінформ звернувся до офісу Омбудсмена за підтвердженням ідентичності цього листа.

Читайте також: Антиолігархічна реформа впроваджуватиметься за трьома напрямами – Стефанчук

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада 1 липня ухвалила в першому читанні президентський законопроєкт №5599. Положення документа, зокрема, передбачають встановлення ознак, за якими особа може бути віднесена до олігархів. Крім цього, у документі йдеться про створення Реєстру олігархів.

Денісова направила Голові ВР Дмитру Разумкову лист, у якому просить надіслати законопроєкт №5599 "Про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)" на перевірку до Венеційської комісії.

Разумков заявив, що вивчає лист Уповноваженої ВР з прав людини. Він додав, що на цьому пленарному тижні законопроєкт №5599 розглядатися не буде, зараз документ перебуває у комітеті.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-