Для посилення взаємодії в Чорному морі важливою є позиція Туреччини - експерт

Для посилення взаємодії в Чорному морі важливою є позиція Туреччини - експерт

Укрінформ
Пропозиція Володимира Зеленського Молдові й Румунії приєднатися до посилення військово-морської взаємодії в регіоні Чорного моря має перспективи.

Таку думку в програмі "Украина на самом деле" телеканалу "Дом" висловив політичний експерт Валентин Гладких, передає Укрінформ.

"Хотів би нагадати, що Молдова свого часу отримала вихід до Чорного моря саме завдяки дружньому кроку з боку України", - підкреслив експерт. Однак, зауважив він, ситуація також залежить від Туреччини як ключового гравця в Чорноморському регіоні.

"Не забуваймо, що Румунія - це член НАТО. Але основний, ключовий гравець у Чорноморському регіоні - все-таки Туреччина. І від її позиції дуже багато залежить у регіоні. Тому без Туреччини й без Румунії цей проєкт не дасть бажаного результату", - сказав політолог.

Крім того, він звернув увагу на ситуацію з Керченською протокою, блокада якої становить серйозну загрозу українським інтересам.

Читайте також: Україна побудує великий флот, готуємось до розблокування чорноморського регіону - Зеленський

"Звичайно, це питання повинно було врахувати військово-політичне керівництво, яке було з 2014 року. Чому не будувалися альтернативні шляхи проходу? Наприклад, чому не будувалися дороги до портів Чорного моря, щоб забезпечити в разі блокади Азовського моря рух українських товарів на зовнішні ринки? Це дуже болюче питання. І лише зараз Зеленський це питання починає порушувати та намагатися якось вирішити", - додав Гладких.

Як повідомлялося, Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна ініціювала посилення взаємодії військово-морських сил причорноморських держав і пропонує Румунії та Молдові долучитися до цієї ініціативи.

Фото: NATO

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-