Nord Stream 2 збільшить залежність Євросоюзу від газу РФ - Науседа

Nord Stream 2 збільшить залежність Євросоюзу від газу РФ - Науседа

Відео
Укрінформ
Газотранспортний проєкт РФ «Північний потік-2», що має транспортувати до країн Європи газ із північних російських родовищ в обхід України дном Балтійського моря, робить Європейський союз ще залежнішим від російського газу.

Про це нагадав президент Литви Ґітанас Науседа в інтерв’ю "Радіо Свобода", передає Укрінформ.

«І від самого початку Литва була проти цього проєкту, як і інші країни – балтійські, Польща, – тому що ми не вважаємо, що цей проєкт комерційний – ми вважаємо його геополітичним. І я думаю, він створює певні ризики для ЄС: він буде більш залежним від постачання російського газу, і, звичайно, це додаткова загроза», – наголосив Науседа.

Читайте також: Байден дозволив вводити санкції проти всіх учасників проєкту Nord Stream 2

За його словами, це особливо очевидно, якщо взяти до уваги ситуацію, яка склалась, і поведінку Росії.

Читайте також: Україна використає час перед запуском Nord Stream 2 для захисту своїх інтересів - Президент

Нагадаємо: тема російського проєкту, за повідомленнями, буде розглядатися на полях установчого саміту «Кримської платформи», в якому візьме участь і президент Литви, а Німеччину буде представляти міністр економіки і енергетики Петер Альтмаєр.

Як повідомлялося, у липні США та Німеччина досягли угоди про врегулювання спору щодо будівництва газопроводу "Північний потік-2". Домовленістю передбачено, що Вашингтон відмовляється від намірів запровадити санкції для учасників проєкту Nord Stream 2, проте можливість санкцій Євросоюзу для Москви зберігається, якщо Росія використовуватиме газопровід як інструмент енергетичного тиску.

Читайте також: Майже 40% українців негативно сприймають домовленості між США та ФРН щодо Nord Stream 2

В угоді також ідеться про намір зберегти транзит газу Україною. Німеччина обіцяє скористатися всіма важелями, щоб переконати Росію продовжити договір про транзит газу Україною, який спливає наприкінці 2024 року.

«Північний потік-2» – російський газопровід, який будується в обхід України. Його прокладають дном Балтійського моря з Росії до Німеччини. Єдиним акціонером проєкту є ВАТ «Газпром».

Фото: lrp.lt

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-