Україна використає час перед запуском Nord Stream 2 для захисту своїх інтересів - Президент

Україна використає час перед запуском Nord Stream 2 для захисту своїх інтересів - Президент

Укрінформ
Україна має використати для захисту своїх інтересів та енергетичної безпеки час, необхідний для запуску газогону «Північний потік – 2».

Про це заявив Президент Володимир Зеленський в інтерв'ю журналістам видань з країн Нормандської четвірки та США – Washington Post, Liberation, Funke Media, «Новое время» та «Новая газета», передає Укрінформ із посиланням на пресслужбу глави держави.

За словами Зеленського, тема «Північного потоку – 2» – серед пріоритетних у порядку денному його зустрічі з Президентом США Джозефом Байденом у Вашингтоні.

«Але це довгий шлях, навіть якщо до повного завершення «Північного потоку-2» залишається 1% робіт. Одна справа – побудувати газопровід, а інша – запустити його, на це потрібен час. Необхідно дотримуватися норм міжнародного права та міжнародних енергетичних стандартів. Потрібно враховувати також гарантії. Ми використаємо час для захисту власних інтересів», – сказав Президент України.

За його словами, навіть після закінчення будівництва цього трубопроводу є ймовірність, що він не запрацює.

Читайте також: Україна створила антикорупційну інфраструктуру, яка не має аналогів у Європі - Зеленський

Коментуючи наміри США та Німеччини інвестувати мільярд доларів у відновлювану енергетику України як компенсацію збитків від запуску проєкту «Північний потік – 2», Зеленський наголосив, що наша країна втратить від припинення транзиту газу через свою територію близько 2 млрд дол. на рік.

Крім того, може відбутися зростання цін на газ для українських споживачів, оскільки українським трубопроводом транспортуватиметься менше палива.

«Північний потік-2» – це зброя. Москва може створити дефіцит поставок на ринку газу й тим самим підвищити ціну. У сучасному світі необов’язково купувати кулемети, щоб завдати шкоди країні. Досить використати економічні інструменти», – наголосив глава держави.

На його думку, Україна може перейти на відновлювані джерела енергії за кілька років, якщо будуть налагоджені процеси дешевого виробництва «зеленого» водню.

«Технічно ми навіть змогли б транспортувати «зелений» водень по наших газопроводах. Але ми стоїмо ще на самому початку», – резюмував Президент.

Як повідомлялося, у липні США та Німеччина досягли угоди про врегулювання спору щодо будівництва газопроводу "Північний потік-2". Домовленістю передбачено, що Вашингтон відмовляється від намірів запровадити санкції для учасників проєкту Nord Stream 2, проте можливість санкцій Євросоюзу для Москви зберігається, якщо Росія використовуватиме газопровід як інструмент енергетичного тиску.

В угоді також ідеться про намір зберегти транзит газу Україною. Німеччина обіцяє скористатися всіма важелями, щоб переконати Росію продовжити договір про транзит газу Україною, який спливає наприкінці 2024 року.

«Північний потік-2» – російський газопровід, який будується в обхід України. Його прокладають дном Балтійського моря з Росії до Німеччини. Єдиним акціонером проєкту є ВАТ «Газпром».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-