Верховний Суд відмовився розглядати позов Порошенка до Bihus.Info і Зеленського

Верховний Суд відмовився розглядати позов Порошенка до Bihus.Info і Зеленського

Укрінформ
Касаційний адмінсуд у складі Верховного Суду відмовився розглядати позов експрезидента Петра Порошенка до Bihus.Info і Президента Володимира Зеленського, у якому той просив суд зобов’язати журналістів оприлюднити телефонні розмови народного депутата від ОПЗЖ Віктора Медведчука.

Як передає Укрінформ, про це йдеться в ухвалі суду від 9 серпня. 

"Позовну заяву ОСОБА_1 до громадської організації "ТОМ 14", Президента України Зеленського Володимира Олександровича про визнання протиправними дій чи бездіяльності, зобов'язання вчинити дії – повернути позивачеві з усіма доданими до неї документами", – йдеться у резолютивній частині документа.

Зазначається, що ухвала може бути оскаржена протягом 15 днів з дня її постановлення та набирає законної сили після її перегляду в апеляційному порядку або після закінчення строку на апеляційне оскарження.

Як повідомляється на сайті Bihus.info, мова йде про записи розмов Медведчука за 2014-2017 роки, які стали основою чотирьох серій розслідування журналістів. Загалом це понад 30 годин розмов політика з кремлівськими посадовцями і функціонерами/бойовиками так званих "ДНР" і "ЛНР". 

Читайте також: Записи переговорів Медведчука є у кримінальних провадженнях — Венедіктова

У документі зазначалося, що позивач просив визнати протиправною бездіяльність ГО "ТОМ 14" стосовно неоприлюднення інформації, що становить суспільний інтерес, і оприлюднити аудіозаписи телефонних розмов, про які йшлося у випусках програми "Наші гроші".

Позивач також клопотав у суді про зобов’язання Президента Зеленського оприлюднити наявну у нього інформацію від СБУ, розвідувальних органів України або від будь-яких інших осіб, на підставі якої Зеленський стверджував, що "з терористами, сепаратистами ОСОБА_4 торгував, заробляв разом з п'ятим президентом", "ймовірно разом з колишнім президентом вони це робили і заробляли".

За даними сервісу YouControl, ГО "ТОМ 14" зареєстрована у жовтні 2015 року в Києві. Її керівником є Бігус Денис Станіславович.  

Як повідомляв Укрінформ, на початку липня поточного року лідер партії "Європейська солідарність" Петро Порошенко подав позов проти Президента Володимира Зеленського і громадської організації "ТОМ 14". Він вимагав зобов’язати відповідачів оприлюднити так звані записи Медведчука у первісному вигляді.

Читайте також: СБУ: оприлюднені Bihus.Info «плівки Медведчука» вивчають експерти

Раніше журналісти Bihus.Info оприлюднили розслідування, де фігурують десятки аудіозаписів з голосом людини, схожим на голос політика Віктора Медведчука. Зафіксовані на записах переговори велися як з представниками "ДНР" і "ЛНР", так і з політичним оточенням президента РФ Володимира Путіна.

Генпрокуратура підозрює Медведчука за трьома статтями Кримінального кодексу: ч. 1 ст. 111 — держзрада, ч. 3 ст. 15 — замах на злочин, ч. 1 ст. 438 — порушення законів і звичаїв війни.

З 13 травня за рішенням суду він перебуває під домашнім арештом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-