Україна проти РФ: у Мін’юсті розповіли про головний виклик справи у ЄСПЛ

Україна проти РФ: у Мін’юсті розповіли про головний виклик справи у ЄСПЛ

Укрінформ
Уповноважений у справах Європейського суду з прав людини, заступник міністра юстиції Іван Ліщина вважає, що Україна і Нідерланди виграють справу про відповідальність РФ за порушення прав людини на сході України.

Про це він заявив в інтерв’ю "Європейській правді", передає Укрінформ.

Ліщина висловив думку, що шанси України на перемогу у цій справі є високими. "Я дуже на це сподіваюся. Ми зібрали достатню доказову базу", - пояснив він.

Юрист наголосив, що головним викликом є юридичне доведення того, що саме РФ контролює окуповані території Донецької і Луганської областей, і саме це рішення буде головною перемогою української сторони.

"Принциповий момент у цій справі – ефективний контроль РФ на цій території. А якщо ми проходимо цей фільтр у Європейському суді з прав людини – то все інше більш-менш легко... Ми, звісно, доводимо також наявність порушень прав людини. Але вони (росіяни – ред.) це роблять настільки нахабно і відверто, що доводити там не дуже важко", - зазначив заступник міністра.

Читайте також: Місія ОБСЄ знову повідомила про перешкоди у пересуванні через ОРДЛО

Завданням максимум української сторони у цій справі Ліщина назвав визнання того, що "з моменту проведення псевдореферендуму (на частині Донеччини та Луганщини, яка вийшла з-під контролю української центральної влади – ред.) та територія, на якій цей "референдум" проводився, була під контролем РФ".

Водночас заступник глави Мін'юсту зазначив, що частина населених пунктів часом поверталася під контроль Києва, тому Україна доводить у Страсбурзі також складнішу схему втрати Києвом контролю над ОРДЛО.

Крім того, він заявив, що серед тих доказів, які Україна передала до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ), доводячи російський контроль на тимчасово окупованих територіях Донецької і Луганської областей, є свідчення російських військових – полонених та тих, хто перейшов на українську сторону.

Читайте також: Голосування ОРДЛО на виборах у Держдуму – у КВУ сказали, що може зробити Україна

«Для нас дещо полегшує задачу те, що росіяни кажуть, ніби їхніх військ там нема. Це означає, що якщо ми доводимо наявність хоча б одного солдата, це означає, що війська там є», - пояснив заступник міністра.

Він також розповів про деяких свідків, покази яких Київ вже передав до Страсбурга, і зазначив, що їхні свідчення доводять, що російська версія про відсутність військ РФ на тимчасово окупованих територіях Донецької і Луганської областей є неправдивою.

Як уточнюється, один із блоків цих свідчень пов’язаний з військовими РФ, яких захопили в ході Іловайської операції, коли українські війська вже відступали, а потім обміняли на українських військових.

«У новинах пройшло повідомлення, що один з них загинув в Україні. Росіяни хотіли показати, що Україна бреше, і записали з ним відеоролик: "Я такий-то такий, перебуваю в Ростовській області на навчаннях". Але наші у цей час вийшли з оточення і вивісили раніше відзняте відео, де він визнає "Так, я такий-то такий солдат, я захоплений українською армією". І виходить, що росіяни вже не можуть сказати, що він "був у відпустці", чи "вчора звільнився". Відео доводить інше", - заявив він.

Читайте також: Зарплати мешканців ОРДЛО удвічі нижчі, ніж у жителів вільної України – Резніков

За словами Ліщини, також Київ передав до Страсбурга покази танкістки Світлани Дрюк, яка воювала на боці підконтрольних РФ підрозділів бойовиків, а потім перейшла на українську сторону.

«Є свідчення, де вона розповідає, яким чином росіяни зараз контролюють цю територію через своїх військових командирів», - уточнив Уповноважений у справах ЄСПЛ.

Також серед доказів, як уточнив він, – документи ГРУшників, які здійснювали операцію на українській території та були захоплені українською армією тощо.

Як повідомлялося, 29 червня Ліщина поінформував, що засідання Великої палати Європейського суду з прав людини у справі «Україна та Нідерланди проти Росії nos. 43800/14, 8019/16 і 28525/20» призначене на 24 листопада 2021 року.

30 листопада минулого року Ліщина поінформував, що Велика палата ЄСПЛ вирішила приєднати до міждержавної справи "Україна проти Росії" no. 8019/16, яка стосується подій на сході нашої країни, справу "Україна проти Росії" no. 43800/14 щодо дітей з державних закладів, яких незаконно вивозили до Росії на початку війни, а також справу "Нідерланди проти Росії" no. 28525/20, яка стосується збитого МН-17.

Справа отримала назву "Україна та Нідерланди проти Росії" nos. 43800/14, 8019/16 і 28525/20.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-