Україна закликає ОБСЄ надати оцінку легітимності виборів у Держдуму з «голосуванням» ОРДЛО

Україна закликає ОБСЄ надати оцінку легітимності виборів у Держдуму з «голосуванням» ОРДЛО

Укрінформ
Україна закликає Шведське головування в ОБСЄ, Бюро демократичних інститутів та прав людини (БДІПЛ) і держави-учасниці ОБСЄ відреагувати на наміри Росії залучити мешканців ОРДЛО до голосування на виборах до Держдуми РФ.

Як передає власний кореспондент Укрінформу, з відповідним закликом виступив Постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євгеній Цимбалюк під час засідання Постійної ради ОБСЄ у четвер, 22 липня.

"Небажання Росії виконувати Мінські домовленості та домовленості, досягнуті у форматі "Нормандської четвірки", є дуже очевидним, наприклад, у її політиці незаконної масової видачі російських паспортів громадянам України, так званої "паспортизації". Ми вже інформували Постійну раду, що ці дії спрямовані, серед іншого, на збільшення електоральної підтримки правлячої в Росії партії на майбутніх парламентських виборах у вересні 2021 року", - заявив Цимбалюк.

Читайте також: Кремль розраховує отримати в ОРДЛО додаткові 2% на виборах Держдуми - Арестович

На цьому тлі він вказав на те, що два дні тому, 20 липня, центральна виборча комісія РФ прийняла рішення дозволити власникам таких паспортів проголосувати на виборах депутатів російської Держдуми в онлайн-форматі.

"Ми закликаємо БДІПЛ та держави-учасниці ОБСЄ надати оцінку наслідків такого рішення для легітимності парламентських виборів у Росії загалом. Це є надзвичайно серйозним порушенням суверенітету України та Мінських домовленостей, націлених на його відновлення у Донецькій та Луганській областях України. Ми також очікуємо чіткої реакції від Головування на це кричуще порушення основних принципів ОБСЄ", - наголосив очільник місії України в ОБСЄ.

Читайте також: В окупованому Донецьку запустили передвиборчу агітацію за «єдиноросів»

Як повідомлялося, влада РФ проводить примусову паспортизацію в тимчасово окупованих районах Донецької і Луганської областей, щоб отримати додаткові голоси за партію "Єдина Росія" на виборах у Держдуму, які мають відбутися 17-19 вересня 2021 року.

Загалом жителям окупованих частин Луганської і Донецької областей роздали вже 630 тис. російських паспортів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-