Рада відхилила постанови, які пропонували скасувати закон про реформу ВРП

Рада відхилила постанови, які пропонували скасувати закон про реформу ВРП

Укрінформ
Верховна Рада на позачерговому засіданні у вівторок відхилила чотири постанови, якими пропонувалося скасувати рішення Верховної Ради про ухвалення закону про обрання членів Вищої ради правосуддя та діяльності дисциплінарних інспекторів.

Усі постанови (№5868-П, 5068-П1, 5068-П2, 5068-П3) набрали менше мінімально необхідних 226 голосів і, відповідно, вважаються відхиленими, передає кореспондент Укрінформу.

 Після відхилення проєктів Голова Верховної Ради Дмитро Разумков може підписати Закон "Про внесення до деяких законів України щодо порядку обрання (призначення) на посади членів Вищої ради правосуддя та діяльності дисциплінарних інспекторів Вищої ради правосуддя" і передати його на підпис Президенту.

Читайте також: Штрафи за невиконання вимог дисциплінарного інспектора ВРП - Рада розблокувала підписання закону

Автори постанов про скасування закону — Григорій Мамка (фракція ОПЗЖ), Андрій Пузійчук та Сергій Власенко (“Батьківщина”), Олександр Сухов та Сергій Вельможний (депутатська група “Довіра”).

Свої ініціативи вони аргументували, зокрема, тим, що закон нібито був ухвалений з порушенням Конституції та Регламенту Верховної Ради, а також “може викликати негативні зміни у судовій системі України”.

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада 14 липня ухвалила Закон "Про внесення змін до деяких законів України щодо порядку обрання на посади членів Вищої ради правосуддя та діяльності дисциплінарних інспекторів Вищої ради правосуддя" (№5068), який передбачає реформу відомства.

Читайте також: Перезавантаження ВРП: нарешті з’явився інструмент очищення всієї судової системи

Документ передбачає перевірку на доброчесність членів ВРП, а також змінює порядок притягнення суддів до дисциплінарної відповідальності.

Також законопроєкт пропонує вирішальну роль міжнародних експертів у відборі членів ВРП.

Як ідеться в заяві Офісу Президента, ухвалення Верховною Радою в цілому закону, який передбачає перезавантаження Вищої ради правосуддя, дасть старт реальній судовій реформі в Україні.

За даними ОП, у впровадженні судової реформи в Україні врахували рекомендації експертів Венеційської комісії, які надали свій висновок щодо законопроєкту.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-