Резніков - про статтю Путіна: Це демонстрація страхів і зізнання у банкрутстві

Резніков - про статтю Путіна: Це демонстрація страхів і зізнання у банкрутстві

Укрінформ
Стаття президента РФ  Володимира Путіна "Про історичну єдність росіян та українців" є зізнанням у банкрутстві Росії як імперського утворення.

Таку думку висловив віцепрем'єр - міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков у статті для "Дзеркала тижня", передає Укрінформ.

"На мій погляд, цей текст є зізнанням у банкрутстві Росії як імперського утворення. А також демонстрацією страхів Москви, які вона намагається спроєктувати на Україну", - зазначив Резніков.

За його словами, як відомо з історії, будь-яка імперія, впевнена у власних силах, завжди має набір переваг, які дозволяють поширювати вплив, укладати союзи, включати й утримувати в орбіті нові суб’єкти. А Москва не пропонує нічого, крім залякувань.

Віцепрем'єр наголосив, що у Москви "дуже обмежена пропозиція не тільки назовні": "Континентальна імперія утримує контроль над десятками народів, у тому числі - багатомільйонними, переважно завдяки апаратові насильства. Якби йшлося про мінімальні політичні свободи чи бодай справедливу економічну співпрацю, то багато національних суб’єктів Російської Федерації робили б вибір не на користь "федерального центру".

Читайте також: Зеленський - про статтю Путіна: Людина знає українську мову, тож ми все робимо правильно

Резніков указав на те, що у Москви немає привабливого бачення майбутнього, бо згортаючи громадянські свободи, Кремль не зміг дати людям добробут і безпеку.

"За даними російських соціологів, серед найбільших страхів росіян зараз страх репресій із боку влади. Пропагований із Москви концепт "русского мира" перетворився на синонім руїни. Підтвердження ми бачимо в Південній Осетії та Абхазії, Придністров’ї, в Нагірному Карабаху (звільнену частину якого зараз активно відновлюють), в окупованих районах Донецької та Луганської областей. І навіть в окупованому Криму, який планувався окупантами як вітрина, а став чи не найбільш дотаційним регіоном РФ", - написав урядовець.

Він додав, що в Росії "неадекватна реакція" на український закон "Про корінні народи", бо в РФ у багатьох виникне питання - а що з нашими правами?

Читайте також: Трактування історії у статті Путіна не оригінальне - Ткаченко

"Нині цементуючим елементом імперії намагаються зробити набір "скрєп" - російська мова, православ’я, єдина російська нація, "сильний центр" при владі. Але без упокореної України новий імперський проєкт неможливий", - наголосив Резніков.

У зв’язку з цим він згадав величну пам’ятку сакральної архітектури початку XI ст., яка входить до переліку об’єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, - собор Софія Київська.

"У Росії немає нічого подібного. Символ безперервної мовної традиції, величної історії, світської влади і православної віри міститься в Києві. Не контролюючи цього міста-символа, Росія втрачає свій історичний міф. Доводиться починати історію або з варязьких найманців, або з лісів та боліт", - написав віцепрем'єр.

Він констатував, що українці влаштовують Росію лише як безмовна і бездержавна нація, підпорядкована московському духовному центру і розчинена в московському політичному проєкті.

Читайте також: «Може, скоро і пиво в Москві буде по 10 гривень»: як соцмережі реагують на статтю Путіна

"Так уже було. І коштувало українцям мільйони життів. Тому ми зробимо все, щоб подібне не повторилося", - наголосив Резніков.

Як повідомляв Укрінформ, 12 липня Путін опублікував статтю "Про історичну єдність росіян та українців". У ній викладено російську імперську версію історії Східної Європи від часів Давньої Русі до сучасності. Путін відверто ідеалізує перебування України в складі Російської імперії, а основну провину за протиріччя між українцями та росіянами покладає на Річ Посполиту, Австро-Угорщину, у новітні часи - на США і ЄС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-